NARCISU U POHODE: Kraljevčani pripremaju tradicionalnu planinarsku manifestaciju

G. ĆIROVIĆ

07. 05. 2024. u 11:41

Posle jednogodišnje pauze, u organizaciji kraljevačkog PSD „Gvozdac“, a pod pokroviteljstvom ovdašnje Turističke organizacije i lokalne samouprave, na planini Stolovi poviše Kraljeva u nedelju, 12. maja, biće održana tradicionalna planinarsko-turistička manifestacija „Narcisu u pohode“.

НАРЦИСУ У ПОХОДЕ: Краљевчани припремају традиционалну планинарску манифестацију

G.Šljivić

Polovinom maja, kao retko gde u Srbiji, padine Stolova zabele se od cvetova divljeg narcisa, a ljubitelji prirode iz svih krajeva Srbije ne propuštaju priliku da uživaju u ovom mirisnom cveću i čarima netaknute prirode planine jugozapadno od grada na Ibru.

- Apelujemo na sve na učesnike lepe manifestacije da ne beru narcise, već da mu se dive i uživaju u ovoj zaštićenoj vrsti. Na taj način pomoći ćemo nesmetani opstanak ovog cveta u svom prirodnom staništu – poručuju iz PSD „Gvozdac“.

G.Šljivić

 

Početak „pohoda“ zakazan je za 8 sati u Kamenici. Planinarska trasa, sve do Usovice, vrha Stolova na nadmorskoj visini od 1.375 metara gde i rastu najlepši i najmirisniji narcisi, dugačka je dvadesetak kilometara sa visinskom razlikom od oko 1.000 metara, a planinari slabije kondicije moći će da koriste kraću i lakšu stazu dužine 11 kilometara sa usponom od oko 700 metara.

G.Šljivić

 

Kao i prethodnih godina, kako je najavljeno, u Planinarskom domu „Zorica Gizdavić“ u Brezni, za sve koji to žele obezbeđen je planinarski ručak po simboličnoj ceni od 300 dinara, odnosno donaciji za pomoć u funkcionisanju ovog Doma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!