POČELE MAJSKE SVEČANOSTI U KRAGUJEVCU : Đurđevdanski pesnički susreti okupili pesnike iz cele Srbije

V. Hadžić

04. 05. 2024. u 10:00

Majske svečanosti, koje se u Kragujevcu organizuju povodom Dana grada, 6.maja, počele su Đurđevdanskim pesničkim susretima u organizaciji Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević. I ove godine učestovali su pesnici iz cele Srbije.

ПОЧЕЛЕ МАЈСКЕ СВЕЧАНОСТИ У  КРАГУЈЕВЦУ : Ђурђевдански песнички сусрети окупили песнике из целе Србије

Foto: Abrašević

Takmičili su se u četiri kategorije: najmlađi stvaraoci do 30 godina, u oblasti angažovane poezije, dečje poezije i u pesništvu na teme po sopstvenom izboru. Najbolji radovi, po oceni stručnog žirija,“ nagrađeni su  diplomama i pohvalama.

Među mladim autorima priznanje „Marko Stamenković” osvojila je Kragujevčanka Anica Manojlović sa pesmom „Senka”, a pohvale su uručune Jovani Aksentijević iz Knića za pesmu „Obećanja”, Sari Savić iz Aleksinca za pesmu „Cvetaj ružo, cvetaj” i najmlađem učesniku Tadiji Stojkoviću za pesmu „Ja imam krila”, koju je posvetio deci sa autizmom.

U kategoriji autora starijih od 30 godina koji su pisali na slobodnu temu priznanje „Đurđevdanski venac” osvojila je Marijana Milošević iz Aleksinca sa pesmom „Snoviđenje”, a pohvale su uručene Aleksandri Stojaković za pesmu „Sastanak”, Ljutomiru Rundiću iz Loznice za pesmu „Laku noć, moja damo”, kao i Zoranu Petroviću za pesmu „Bagremov cvet”. Žarko Jovanović sa pesmom „Misao o njoj” dobio je priznanje „Vladimir Jagličić” u kategoriji kragujevački autori, a pohvala je pripala Biljani Ilić za pesmu „Zaobiđena staza”. Priznanje „Dobrica Erić” u kategoriji dečje poezije ove godine nije dodeljeno zbog nedovoljno prijavljenih pesama koje bi se svrstale u tu kategoriju.

Na „Đurđevdanskim pesničkim susretima“, koji se  u Kragujevcu održavaju devetu godinu zaredom, do sada je učestvovalo više od 400 pesnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao