JADRANI KULTURU LJUBE: Pozorišni festival u Loznici

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

23. 04. 2024. u 18:33

LOZNICA je grad velikana i velike prošlosti, mesto koje je samo geografski na obodu naše zemlje, ali koje zauzima jedno od najvažnijih mesta na kulturnoj mapi Srbije. To je grad koji nikada nije bio kulturna provincija, još od vremena Vuka Karadžića, preko prote Ignjata Vasića i Miće Popovića, kultura je u životima Lozničana imala posebnu ulogu, rekao je profesor Petar Gavrilović, zamenik gradonačelnika Loznice, otvrajući 17. Festival glumačkih ostvarenja "Dragan Tošić" u Vukovom domu kulture.

ЈАДРАНИ КУЛТУРУ ЉУБЕ: Позоришни фестивал у Лозници

foto v mitrić

Kultura je, po Gavrilovićevim rečima, uvek imala važnu ulogu u životima Lozničana i Jadrana, čiji su čeda ostavila ili ostavljaju dubok koren u kulturi srpskog roda.Za ponos je činjenica što gra Loznica odavno, po izdvajanjima za kulturu u odnosu na broj stanovnika, spada u red vodećih lokalnih samouprava, ne samo u našoj zemlji.

Rukovodstvo grada kako kaže, beleži velike rezultate u konomskom i privrednom pogledu, iskoraka za najveće poštovanje, koje uvek prati obogaćivanje kulture  i kulturnu ponudu Loznice.  Ovdašnji  Centar za kulturu ima punu podršku gradske uprave,kao i  KUD „Karadžić“  koje dela više od 170 leta i ne samo što u zavičaju širi kulturu, već pronosi ime grada , kraja i zemlje širom planete.

– Grad izdvaja značajna sredstva za aktivnosti iz oblasti kulture, od modernizacije objekata do podrške ustanovama i udruženjima. -kazao je profesor Gavrilović. -Ovaj festival je prepoznatljiv i van Loznice, za prethodnih šesnaest godina je okupio stotine glumaca i priuštio na desetine predstava amaterskog, ali i profesionalnog pozorišnog stvaralaštva. Nastavićemo i u narednom periodu da gradimo i unapređujemo uslove za kreativno stvaralaštvo naših sugrađana, naročito mladih, koji su budućnost ovog grada, da unapređujemo uslove i postavljamo osnove na kojima će u našoj Loznici u bliskoj budućnosti biti osnovano i gradsko pozorište.

– Izborili smo se da održimo festival velikim naporima i entuzijazmom svih članova „Karadžića“, uspeli da u saradnji s rediteljem i teatrologom Predragom Mitrovićem oformimo novi dramski studio i za sada je odziv dobar, ali nije bilo vremena da pripremimo predstavu. Nadam se da ćemo uskoro to učiniti s novim ansamblom i obradovati našu publiku. Okuplja se nova glumačka ekipa i siguran sam da Lozničani neće morati još dugo da čekaju na premijeru – rekao je Cvetinović podsetivši da festival od prošle godine nosi ime po pokojnom Draganu Tošiću, dugogodišnjem predsniku društva, upravniku pozorišta i jednom od osnivača manifestacije.

Prvi su na scenu izašli glumci iz Despotovca. Centar za kulturu „Sveti Stefan, despot srpski“ i Resava Teatar izveli su pozorišnu predstavu „Ruženje naroda“ Slobodana Selenića, koju su režirali Miroljub Ivanović i Nemanja Radivojević.

Festival traje do 27. aprila a nastavlja se predstavljanjem Amaterskog pozorišta SKC Kragujevac, koje izvodi predstavu „Bečka stolica“ Nikolaja Kodalja u režiji Emilije Mihailović. Za sredu je najavljena „Crna kutija“ Ane Đorđević u režiji Boška Petrova i izvođenju Novosadskog amaterskog pozorišta „Šmiranti“. Sledi predstava „Ah, zaboga, stišajte se, mister Drink“ V. Predića, koju je režirao Dragan Nikolić Jordan, a izvode je glumci Centra za kulturu „Masuka“ iz Velike Plane, dok je poslednja u takmičarskom programu festivala „Večernja ruža“ Vlade Arsića u režiji Nataše Radonjić, kojom će se predstaviti Studio glume „Teatar 011“ iz Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)