DECA U BORBI SA DIGITALNIM NASILJEM I DRUGIM OPASNOSTIMA: U OŠ "Matko Vuković" u Subotici obučeni prvi "veb detektivi"

J. L.

22. 04. 2024. u 15:37

Učenici OŠ "Matko Vuković" u Subotici, koji su prošli edukativnu radionicu koju organizuje Centar za nestalu i zlostavljanu decu, postali su prvi "veb detektivi" u Srbiji. Reč je o projektu čiji je cilj da decu uči o bezbednom korišćenju interneta i opasnostima koje tamo vrebaju.

ДЕЦА У БОРБИ СА ДИГИТАЛНИМ НАСИЉЕМ И ДРУГИМ ОПАСНОСТИМА: У ОШ Матко Вуковић у Суботици обучени први веб детективи

foto: TV Subotica

Do kraja godine radionice će biti održane u svim osnovnim i srednjim školama, a od jeseni planira i rad sa roditeljima. Kada deca u najranijem uzrastu prepoznaju štetan sadržaj na internetu, govor mržnje ili slično, mogu brže da reaguju, prijave nasilje što znači da se ono može saseći u korenu.

-Želimo da u narednom periodu na teritoriji Srbije imamo više hiljada tih veb detektiva, jer osim što ćemo preventivno delovati, što ćemo u samom startu prekinuti nasilje, obučićemo decu da kasnije jednostavno budu svesni šta je to nasilje, kako da reaguju, a da to u nekom kasnijem dobu prenose i na svoju decu - poručio je Igor Jurić, direktor Centra.

Projekat se u Subotici realizuje u okviru Koordinacionog tela za borbu protiv vršnjačkog nasilja Grada Subotice a na ovaj način deca će još jednom utvrditi preventivne mere kada su u pitanju  vršnjaško nasilje i bezbednost na internetu.

-Za školu je najvažnije da razvija poverenje u učenika i da ona stavka „obratiti se odrasloj osobi“, koja se svaki put kada govorimo o preventivnim merama i merama zaštite dece na internetu, da škola, odnosno nastavnici, učitelji i stručni saradnici  budu ta osoba od poverenja kojoj će se deca obratiti“ – dodaje Mirjana Stevanović, direktorka škole.

Projekat „Web detektivi“ podržalo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, a u planu je se edukacije u narednom periodu održe u svim školama u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)