POKLONILI SE SENIMA JUNAČKIH PREDAKA: Potomci iz Požarevca posetili srpsko vojno groblje pored Tulona (FOTO)

J. S.

27. 04. 2024. u 10:56

ČLANOVI Udruženja potomaka ratnika 1912-1920 iz Požarevca posetili su srpsko vojničko groblje pored Tulona u Sen Mandrijeu.

ПОКЛОНИЛИ СЕ СЕНИМА ЈУНАЧКИХ ПРЕДАКА: Потомци из Пожаревца посетили српско војно гробље поред Тулона (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Za Srbe u dijaspori ovo je bio veoma dirljiv trenutak, jer se malo zna o groblju gde počiva 22 Srba.

Na svom desetodnevnom putovanju kroz južnu Francusku, Andoru i Đpaniju, potomci su se uputili na srpsko vojničko groblje kako bi odali počast srpskim junacima iz Prvog Svetskog rata čiji se posmrtni ostaci nalaze upravo tu, pored 16 Rusa, 18 Grka i jednog Bugarina.

Nakon komemoracije, minute ćutanja odata je počast srpskim div junacima, a po jedan cvet i jabuka su simbolično položni na svaku nadgrobnu ploču.

U ime Saveza Srba Francuske, potomke je na groblju sačekala Tanja Milosavljević koja se bavi se tematikom Velikog rata.

Foto: Privatna arhiva

 

 

- Mi u dijaspori nismo često u prilici da delimo ovakve momente sa zemljacima. Bilo je dirljivo i dostojanstveno i zaista mi je bila čast da budem domaćin tim ljudima – kaže potpredsednica Saveza Srba Francuske Tanja Milosavljević.

U sklopu francusko - italijanskog groblja kraj Tulona u Francuskoj, nalazi se jedno malo vojničko srpsko groblje, gde su, pred kraj Prvog svetskog rata sahranjena 22 naša vojnika. Srbi koji žive u ovom delu Franscuske bili su jedini koji su srpskim junacima palili sveće.Od prošle godine javilo se interesovanje i potomaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)