KAKAV UKUS TAKVA I CENA: Sajam najboljih srpskih suvomesnatih specijaliteta juče počeo u Mačkatu
NA pola puta između Užica i Zlatibora, u nadaleko poznatom selu Mačkat, počeo je takmičarski Sajam suvomesnatih proizvoda, na kome ima mesta samo za probrane, najbolje srpske specijalitete. Užičku goveđu, svinjsku i ovčiju pršutu, slaninu, stelju i kobasicu predstavilo je osam proizvođača, svako sa svojom nasleđenom, tradicionalnom recepturom spravljanja čuvenog mezetluka.
I tako će biti tri dana. Nekolko hiljada posetilaca sajma iz Srbije, Republike Srpske, zajedno sa turistima sa drugih meridijana, uživaće uz red degustacije, red trgovine, uz još čuveniju užičku šljivovicu.
Centar za ispitivanje namirnica iz Beograda, odabrao je najbolje: najbolji proizvođač goveđe pršute je Petar Šopalović iz Mačkata, iz njegove manufakture je i najbolja kobasica ovogodišnjeg sajma. Najbolju svinjsku pršutu proizveo je Dragan Stojanović, dok je Nikola Beković pred žiri izneo najbolju ovčiju stelju i slaninu.
Agrar-biznis centar
DOMAĆINI iz Opštine Čajetina, najavli su osnivanje Agrar - biznis centra, akcionarskog društva koje će okupiti poljoprivrednike, kako bi za sebe stvorili bolje uslove na tržištu koje je preplavljeno uvoznom hranom.
- Od kad sam se rodio, u ovom sam poslu, to je tradicija predaka pa je i sada cela familija angažovana. Sve što je ovde izloženo izuzetno je po ukusu, mirisu i užitku koji pruža, a neko je morao biti izabran za najboljeg - kaže Petar Šopalović, pobednik u konkurenciji proizvođača čuvene užičke goveđe pršute. - Ceo proces proizvodnje traje dva meseca, od soljenja, obrade do kraja sušenja. Prethodno, treba obezbediti najkvalitetniju sirovinu, u našem slučaju to je jedna ovdašnja klanica.
Posetiocima je na sajmu, kažu, lepo, samo što su i cene mogle biti malo više promotivne: kilogram goveđe pršute košta 2.800 do 3.000 dinara, svinjske od 1.800 do 2.000, za stelju treba izdvojiti 2.500, kobasicu i slaninu od 1.300 do 1.600 dinara.
Na samom početku, posetioce je dočekao doručak, domaći kačamak od kukuruza "osmaka" sa starim sirom i kajmakom, iz kujne đaka ovdašnje Srednje ugostiteljsko-turističke škole.
KAKO SU EKSPLODIRALI PEJDžERI KOD GOTOVO 3.000 LjUDI? Postoje dve teorije, a jedna je posebno zastrašujuća
OKO 2.800 ljudi, među kojima i veliki broj pripadnika libanskog oružanog pokreta Hezbolah, koji podržava Iran, kao i lekari, povređeni su u utorak nakon što su im eksplodirali pejdžeri kojima su komunicirali.
17. 09. 2024. u 21:06
OŠTRO UPOZORENjE MOSKVE BAJDENU, ŠOLCU I MAKRONU: Moćnije oružje od vašeg je spremno
PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden, nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Francuske Emanuel Makron mogu isprovocirati sukob koji može dovesti do nepovratnih posledica, rekao je danas predsednik Dume Rusije Vjačeslav Volodin na plenarnoj sednici.
17. 09. 2024. u 17:35
NAGE SLIKE: Zbog ovih radova je Melanija Tramp podigla glas (FOTO)
MELANIJA Tramp (54), bivša prva dama Amerike, osvrnula se na svoje golišave fotografije nastale tokom njene manekenske karijere. Lepa Slovenka iznela je stav o kontroverznim slikama u svojoj objavi na društvenim mrežama, vezanoj za njene predstojeće memoare pod nazivom "Melanija".
19. 09. 2024. u 18:20
Komentari (0)