AKO STE RASISTI, NISTE GLUVI! - Velika polemika u Francuskoj oko Makronovog izbora da na otvaranju OI peva Aja Nakamura

Znate li ko je to Aja Nakamura? Tačan odgovor na ovo pitanje dali bi uglavnom tinejdžeri. Reč je o mega popularnoj muzičkoj zvezdi i trenutno najslušanijoj interpertatorki na francuskom jeziku u svetu, prvoj kojoj je to pošlo za rukom posle Edit Pjaf. Ta popularnost je dovela u poziciju da bude predložena za nastup na otvaranju Olimpijskih igara.

АКО СТЕ РАСИСТИ, НИСТЕ ГЛУВИ! - Велика полемика у Француској око Макроновог избора да на отварању ОИ пева Аја Накамура

FOTO: EPA

I, tu ništa ne bi bilo sporno, da na videlo nije stupilo raslojavanje koje prati moderno francusko društvo.

Francusko-malijska zvezda rođena je pre 28 godina u Bamaku, pod imenom Aja Koko Danioko, a pseudonim je preuzela od japanskog heroja iz američke televizijske serije. Njena muzika je mešavina pop, afro-urbanog, rep, zuk i er-en-bi žanra. Njen hit "Đađa" pregledan je blizu milijardu puta na "jutjubu". Na vrhu je liste prodaje audio-zapisa u čak 46 zemalja. Parisku "Arenu" za svoj koncert rasprodala je za svega nekoliko minuta.

Dok je za jedne oličenje mladosti i novih trendova, za druge je sve samo ne dostojan predstavnik Francuske na ceremoniji otvaranja najveće svetske sportske smotre. Dok je predsednik Makron predlaže za nastup, oni koji je ne vole kažu da njene pesme slušaju samo u zapuštenim predgrađima. Desničari su ogorčeni zbog njenog izgovora, oblačenja, imidža. Izbor Nakamure Marin Le Pen vidi kao "još jednu provokaciju Emanuela Makrona".

- To nije dobar simbol. Mora da se Emanuel Makron budi svakog jutra pitajući se kako će uspeti da ponizi francuski narod – poručila je tim povodom Le Penova.

Predstavnica krajnje desnice ističe da je Nakamura "vulgarna" i da "ne peva francuski".

- Ne peva ni na stranom jeziku, ne znamo šta je to. Ako se to ljudima sviđa, u redu, ali da predstavlja Francusku, to mi se ne dopada ­– zaključila je Le Penova.   

Ali, nisu samo desničari protiv. Izvršeno je nekoliko ispitivanja javnog mnjenja koja ne idu naruku pevačici. Prema jednom, 80 odsto Francuza je zna, ali samo po imenu, a ne i po muzici. Samo 30 odsto imaju dobro mišljenje o ovoj muzičarki, više levičari (38) nego desničari (25). Njih 73 odsto ne voli njene hitove i smatra da ne predstavlja ni francusku muziku (73) ni francusku omladinu (60). Zbog toga čak 63 odsto ispitanika ističe da je Makronov predlog, da ona peva na otvaranju OI, loš izbor.

Prema drugoj anketi, 49 odsto smatra da je to loša ideja, a samo 21 da je dobra, dok se ostali nisu izjasnili. Prema trećoj, tek 33 odsto tvrdi da Aja Nakamura širi francusku kulturu svetom.

Za mejnstrim medije, to je dokaz da Francuska skreće udesno. Tako je nastup Aje Nakamure postao "državni problem broj jedan." Za to vreme, pevačica se nedavno slikala u društvu prve dame Brižit Makron i supruge najbogatijeg čoveka na svetu Bernara Arnoa, Elen, koje je, kako kaže, slučajno srela u Parizu na jednom prijemu. A onima koji joj poručuju da se nalazi u Parizu, a ne na pijaci u Bamaku, odgovorila je:

- Možete da budete rasisti, ali niste gluvi!

Nakamura će, po želji predsednika Makrona, možda na otvaranju Olimpijskih igara pevati baš neku od pesama Edit Pjaf.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori