SRBIJA ĆE IMATI SUDIJU NA EURO 2024: Milovan Ristić priprema arbitre u Nemačkoj

Promo

28. 04. 2024. u 15:01

SRBIJA će ipak imati svog predstavnika iz Sudijske organizacije na Evropskom prvenstvu 2024. Milovan Ristić, svojevremeno jedan od najboljih pomoćnih sudija na svetu, imaće čast da zajedno sa četvoricom svojih kolega obavlja ulogu fitnes instruktora za fizičku i kondicionu pripremu arbitara tokom završnog turnira u Nemačkoj.

СРБИЈА ЋЕ ИМАТИ СУДИЈУ НА ЕУРО 2024: Милован Ристић припрема арбитре у Немачкој

FOTO: FSS

- Ljudi imaju pogrešnu percepciju o tome kako se sudije pripremaju za važna takmičenja. Mnogi misle da je to samo trening i suvo trčanje. Naš zadatak je da ih pripremimo za situacije kada pod velikim naporom i pritiskom moraju da donesu ispravnu odluku. Zato su naši treninzi specifični. Kombinujemo teoriju s praksom, koristeći video-isečke interesantnih detalja sa najvažnijih utakmica evropskih klupskih takmičenja, nacionalnih šampionata, Lige nacija, kvalifikacija za evropska i svetska prvenstva. Suština je da sudije pod visokim trenažnim intenzitetom dotrče do monitora, pogledaju spornu situaciju i odmah nakon toga dobiju povratnu informaciju od tehničkog lica da li su bili u pravu - objašnjava Ristić.

On je jedini član fitnes tima UEFA sa fudbalskim pedigreom:

- Sve moje kolege su iz atletskog sveta, što je imalo presudan značaj da me šef ove službe Verner Helsen iz Belgije pozove da se priključim njegovoj ekipi. Shvatili su da tu ima mnogo fudbalskih finesa i dopale su im vežbe koje sam osmislio za sudije iz Srbije. UEFA je objavila imena 19 sudija za Evropsko prvenstvo i oni će prvi put u istoriji imati priliku na ovaj način da održavaju formu tokom turnira. Naša ekipa na čelu sa Helsenom biće zadužena za glavne i pomoćne sudije, smešteni smo u Frankfurtu, a pored mene tu su još Žoao Dijaz iz Portugalije, Sajmon Bervik iz Engleske i Sašo Danevski iz Makedonije. O formi VAR sudija brinuće Rumun Dan Monea sa sedištem u Lajpcigu. Nadam se da će i naš rad doprineti da Evropsko prvenstvo protekne bez puno spornih situacija i većih sudijskih grešaka.

Uspešan akter velikih mečeva

TOKOM uspešne sudijske karijere, Ristić je bio akter mnogih velikih utakmica:

- Svakako da finale Lige šampiona u Kijevu 2018. između Reala i Liverpula, kao i četvrtfinalni duel Svetskog prvenstva iste godine između Brazila i Belgije ostaju u posebnom sećanju. Ništa manje uzbuđenja nisu izazvale i mnoge druge utakmice na kojima smo perfektno odradili posao: duel Mančester junajteda i Liverpula u osmini finala Lige Evrope, okršaj Reala i Atletika u četvrtfinalu LŠ, dva meča na Mundijalu u Brazilu 2014, tri na EP u Francuskoj 2016, Superkup UEFA Real - Sevilja, finale Kupa konfederacija 2017. između Nemačke i Čilea... Drago mi je da smo sudili i prvi zvanični okršaj Gvardiole i Mesija u Ligi šampiona.

Ristić je na listi UEFA fitnes instruktora od 2022. godine.

- Samo tri meseca nakon što sam postao fitnes trener u FSS, dobio sam poziv profesora Helsena i drago mi je što sam opravdao njegova očekivanja. Do sada sam imao desetak seminara, kao i nekoliko učešća na CORE kampu koji predstavlja poslednji filter za najperspektivnije sudije iz cele Evrope na putu ka Evropskom ili Svetskom prvenstvu. Razmišljam još od 2016. godine čime bih mogao da se bavim posle sudijske karijere, jer su fudbal i suđenje moja životna opsesija. Nisam mogao da odaberem bolje rešenje. Položio sam 2020. za trenersku A licencu, što mi je pomoglo jer na određene situacije tokom igre ne gledam više isključivo iz sudijskog, već i trenerskog ugla - kaže Ristić.

Najslavniji uvek korektni

NA svim velikim utakmicama, popularni Rile nije se libio da uđe u diskusiju sa vedetama svetskog fudbala i da im argumentovano objasni razloge određenih sudijskih odluka.

- Najslavnija fudbalska imena po pravilu su i najnormalnije osobe na terenu. Gvardiola ti priđe, pita te šta ga zanima, lepo mu objasniš, on ti pruži ruku i igra teče dalje - ističe Ristić.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!