UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024

Novosti online

24. 04. 2024. u 16:39

Rat u Ukrajini je tragičan po više osnova, kao i svaki rat uostalom, a najnovije vesti vezane za njega - stižu iz sfere sporta. Rusija, međutim, nije u centru pažnje ovog puta, već njena najveća saveznica, Belorusija.

УЕФА ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Ево шта ће Белорусија да уради због ЕУРО 2024

FOTO: UEFA

Kao što je već dve godine poznato, UEFA je, kao evropska kuća fudbala, donela odluku da iz svih svojih takmičenja izbaci ruske klubove i reprezentacije, dok su Belorusi kažnjeni na nešto blaži način - ne mogu da igraju kod kuće, već su domaćini na neutralnim terenma, iza "zatvorenih vrata".

Kako se beloruskim vlastima, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, takve sankcije ne sviđaju, došlo je do jedne vrlo zanimljive situacije.

Ruski portal "Šampionat", naime, javlja da će se mečevi ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u fudbalu prenositi u Belorusiji iako ta zemlja ni evro nije platila za te prenose (a svetski fudbal, i moderan sport, generalno, upravo "živi" od prodaje prava na TV prenose).

Kako će to Belorusija da izvede?

Tehnički - prilično lako, jer su signali relativno jednostavno dostupni, a pravno - na osnovu važeće pravne reglative koja trenutno vlada beloruskim prostorima.

Naime, Ministarstvo informisanja Belorusije je saopštilo da se UEFA, čije je sedište u Švajcarskoj, i Nemačka, koja je domaćin EURO 2024, smatraju "neprijateljskim" i stoga "ovom rezolucijom ministarstvo ovlašćuje belorusku televiziju da pokazuje mečeve Evropskog prvenstva bez saglasnosti UEFA".

Od 2023. godine u Belorusiji postoji zakon po kome je dozvoljeno prenositi uživo događaje bez traženja i dobijanja saglasnosti od nosioca prava, ako je nosilac prava iz takozvane "neprijatljske zemlje".

Upravo zato će svi Belorusi, na svom javnom servisu, moći da gledaju EURO 2024 na kome će se u, Nemačkoj, od 14. juna do 14. jula, nadmetati najbolje fudbalske reprezentacije Evrope. Među njima, po prvi put od 2000. - nalazi se i Srbija.

Ako vas fudbal zanima, pratite sve najvažnije ali i najzanimljivije vesti o njemu na sportskim stranicama "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Vatromet i slavlje "orlova" - Srbija je na EURO nakon 24 godine

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)