SDS ZBOG GAŠENJA RAČUNA NA IZBORE POD DRUGIM IMENOM: Najjača opoziciona stranka RS traži rešenje zbog američkih sankcija

S. MIŠLjENOVIĆ

24. 04. 2024. u 07:30

IAKO se već 10 godina, još od 2004. Srpska demokratska stranka nalazi pod američkim sankcijama, od prošlog meseca SDS je dodatno u problemu, jer je iz Amerike stigla naredba bankama u RS i BiH da ne smeju imati račune osoba ili pravnih lica sa američkih crnih lista.

СДС ЗБОГ ГАШЕЊА РАЧУНА НА ИЗБОРЕ ПОД ДРУГИМ ИМЕНОМ: Најјача опозициона странка РС тражи решење због америчких санкција

Foto SM

Tako je SDS morao da ugasi račune koje su imali u bankama. Sve ovo je dovelo u pitanje i izlazak SDS na predstojeće lokalne izbore.

Ipak, predsednik SDS Milan Miličević kaže da će najjača opoziciona partija RS izaći na izbore, a ako bude trebalo i pod novim imenom SDS - Volja građana!

- Naravno da je to poslednji način da bismo izašli na izbore, koji je potpuno legalan i mi bismo voleli da ga ne koristimo, nego da idemo onako kako smo uvek išli. Ali, bez obzira na to, učestvovaćemo na izborima i na taj način ćemo i sprovoditi našu kampanju, sa obeležjima SDS, sa našim političkim programima i stavovima - pojasnio je Miličević.

Aleksandra Pandurević, član Predsedništva SDS, kaže da su svi u SDS državljani Srpske, a Ustav RS garantuje višestranački sistem i slobodu političkog delovanja.

Otkazi

ZBOG gašenja računa u bankama SDS je morao da otpusti više od 30 zaposlenih, jer im stranka ne može isplaćivati platu.

- Dakle, institucije RS imaju obavezu da obezbede nesmetan rad i funkcionisanje SDS, kao i naše učešće na izborima. Kao što su rešili pitanje ličnih primanja osoba sa OFAC liste, njihova ustavna i zakonska obaveza jeste da omoguće nesmetan rad SDS, jer mi nismo zabranjena politička organizacija i u Srpskoj imamo sva prava kao i druge političke organizacije - smatra Pandurevićeva.

Dodaje i da je za situaciju u kojoj je SDS sada, odgovornost snose i institucije RS, odnosno oni koji ih vode.

- Ne treba nama njihovo žaljenje ni lažna saosećajnost, nego očekujemo od njih da postupaju po Ustavu RS i omoguće SDS da bude ravnopravan sa drugim organizacijama. Da se ne lažemo, nisu nama Amerikanci ugasili račun nego Agencija za bankarstvo RS, i to 20 godina nakon što smo stavljeni na OFAC listu. To sve govori ko zaista stoji iza gašenja računa - poručila je Pandurevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)