JAVNI LINČ DOVEO DO NOVE TRAGEDIJE: Posle samoubistva žene u Banjaluci - Neophodno da „sajber nasilje“ bude definisano kao krivično delo

Милена Грубор
Milena Grubor

11. 11. 2023. u 12:30

JAVNOST još uvek nije zaboravila slučaj momka iz Laktaša koji je pre godinu dana izvršio samoubistvo nakon ismevanja na društvenim mrežama.

ЈАВНИ ЛИНЧ ДОВЕО ДО НОВЕ ТРАГЕДИЈЕ: После самоубиства жене у Бањалуци - Неопходно да „сајбер насиље“ буде дефинисано као кривично дело

šaterstok

Nedavno, javni linč doveo je do još jedne tragedije u kojoj je ugašen život žene snimljene kako vrši nuždu na javnom mestu u Banjaluci. Analizirajući dva slučaja koja su potresla Srpsku, advokat Aleksandar Jokić ističe da je nasilje u našem društvu postalo osnovni vid komunikacije. Na pitanje da li će se pravda dočekati u vidu sudskog epiloga, objašnjava da to zavisi od okolnosti.

- Snimak sugrađanke nastao je u centru grada, na najprometnijoj gradskoj raskrsnici, u vreme radnog vremena kada se nikako nije mogla očekivati privatnost. To nije slučaj sa Dulićem koji je tajno snimljen prilikom intervjua za posao. Tako da se u predmetu Dulić može razmatrati postojanje osnova sumnje da je počinjeno jedno od krivičnih dela - ističe Jokić.

Kada se govori o neovlašćenom snimanju, govori se o krivičnim delima neovlašćeno prisluškivanje i tonsko snimanje i neovlašćeno fotografisanje. Zaprećena kazna za oba krivična dela je novčana ili zatvorska kazna do jedne godine.

Društvene mreže postale su prostor za širenje govora mržnje i poziva na linč, koji neretko završi tragedijom, te je, prema oceni javnosti, neophodno da "sajber nasilje" bude definisano kao krivično delo u BiH.

Zatražiti pomoć institucija

VAŽNO je da svaka osoba zna da nije sama i da postoje organizacije gde mogu da se obrate i zatraže pomoć u situacijama kada su izloženi nasilju. Svaka osoba ima pravo na slobodu i poštovanje. Život bez nasilja je osnovno ljudsko pravo, dodaje Maja Kovačević.

- Neophodno je zakonom urediti tu oblast s obzirom na to da je internet javni prostor, i pojačati informacionu bezbednost. Jedan od načina je da regulatorne agencije sankcionišu medije i tabloide, ali i građane za određena destruktivna ponašanja - objašnjava sociolog Slobodan Marić.

Psiholog Maja Kovačević govori da su potrebne konkretne aktivnosti poput edukacije dece i mladih o pozitivnim i negativnim aspektima interneta, o načinima njegovog korišćenja, i o tome kako se zaštititi na internetu i šta mogu da preduzmu ako su izloženi nasilju.

Opomena

IAKO danas "plivamo" u moru senzacionalističkih vesti, mnogi mediji se još uvek bore za očuvanje novinarske etike kako bi se glas ljudi i dalje čuo, istakli su iz medijske zajednice. Poslednja tragedija opomena je za pojedince koji su pozivanjem na javni linč doveli do tog ishoda.

- Treba da znaju kakve posledice nasilno ponašanje može da ima na drugu osobu, da se radi na razvoju njihovih emocionalnih i socijalnih veština - ističe Kovačevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!