OBELEŽEVANJE MITROVDANSKIH BITAKA I SLAVE NEVESINJA: Sećanje na nevesinjske junake

D.Curać

09. 11. 2023. u 06:00

POVODOM Mitrovdana, krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske i Dana opštine Nevesinje u toj opštini održano je niz manifestacija u znak sećanja na Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine.

ОБЕЛЕЖЕВАЊЕ МИТРОВДАНСКИХ БИТАКА И СЛАВЕ НЕВЕСИЊА:  Сећање на невесињске јунаке

D. Curać

Ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Danijel Egić čestitao je svim boračkim organizacijama u Srpskoj, ali i svim Nevesinjcima krsnu slavu Mitrovdan.

- Setimo se svih onih koji su bili najhrabriji među nama i koji su kroz istoriju i u odbrambeno-oslobodilačkom ratu bili spremni da slede primer Svetog Dimitrija i Cara Lazara i da se žrtvuju za bližnje svoje i svoj život poklone za veru i Krst časni - rekao je Egić.

D. Curać

 

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić između ostalog istakao je da su borci stvarali Srpsku, ali i da su tu sada da je brane.

-Posao još nije završen. Moramo čuvati Republiku Srpsku. Danas možda i više nego pre tridesetak godina sa puškom – istakao je Ostojić.

Bitke

Prva Mitrovdanska bitka, 1992. godine, bila je jedna od najvećih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobedilo pet puta brojnijeg neprijatelja. U Mitrovdanskoj bici 1992. poginuo je 41 borac Vojske RS i jedan civil, dok je oko 100 boraca lakše i teže ranjeno.

U drugoj Mitrovdanskoj bici 1994. poginulo je 26 pripadnika VRS, od kojih su četvorica ubijena nakon zarobljavanja, dok je 68 njih ranjeno.

Svetu arhijerjsku liturgiju u Nevesinju služio je vladika zahumsko hercegovački i primorski Dimitrije rekao je, nakon svete arhijerejske liturgije u Nevesinju, da je zahvalan Bogu što se može pokloniti onima koji su branili i odbranili Nevesinje gde se  danas obeležava Mitrovdan – Dan opštine Nevesinje i krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske i dan sećanja na Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine u Nevesinju.

- Hristov čovek treba da živi po Jevanđelju. To je tajna ličnosti i naših branilaca koji nisu živeli za sebe niti su razmišljali o sebi niti se domišljali kada su život trebali dati za svoje bližnje nego su ga položili. Tako su živeli i Sveti Dimitrije i Sveti Vasilije - rekao je vladika Dimitrije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)