RADOVI PRI SABORNOJ CRKVI SVETOG SAVE U NJUJORKU: Uređuju i parohni dom

J. Matijević

26. 04. 2024. u 16:00

MNOGO je učinjeno na obnovi Saborne Crkve Svetog Save u Njujorku, posle stravičnog požara u kojem je gotovo potpuno uništena na Vaskrs, 1. maja 2016. godine.

РАДОВИ ПРИ САБОРНОЈ ЦРКВИ СВЕТОГ САВЕ У ЊУЈОРКУ: Уређују и парохни дом

Foto: "Fejsbuk"/Saborna Crkva Svetog Save Njujork

U ovoj srpskoj svetinji na Menhetnu, sada je obnovljen i liturgijski život, a prva arhijerejska liturgija, posle tragedije koja ju je zadesila, služena je februara 2023. prilikom posete patrijarha Porfirija.

Ipak, radovi još traju. Polovinom aprila, završeno je obezbeđivanje prozorskih svodova, a potom su nastavljeni i poslovi oko uklanjanja skela sa hrama.

Foto: Ž. Jakovljević

Saborna crkva Svetog Save u Njujorku

U parohijskom domu, koji se takođe sređuje, završeno je renoviranje podova, a ovih dana uređuje se kuhinja. Planirano je i razvođenje vodovodnih cevi za kupatila i kuhinju.

Iz njujorške srpske Saborne crkve, pozivaju sve one koji su u mogućnosti da pomognu prikupljanje sredstava kako bi se pokrili troškovi radova na parohijskom domu.

NAGRADA "LUSI G. MOZES"

ZAVOD za zaštitu spomenika Njujorka dodelio je 2021, Sabornoj crkvi Svetog Save, nagradu "Lusi G. Mozes" za restuarciju hrama posle požara. Nagrada se dodeljuje svake godine već više od tri decenije za desetak projekata koji su pokazali izvrsnost u restauraciji, očuvanju ili adaptaciji istorijskih zgrada, izgleda ulica i pejzaža koji čuvaju poslovne, trgovačke, stambene, institucionalne, verske i javne zgrade.

Dom će, kako se navodi u objavi na "Fejsbuk" stranici hrama, biti od "ogromne koristi svima nama i našoj deci dok se radovi na crkvi budu izvodili". Sve informacije mogu da se dobiju putem mejla office@stsavanyc.org.

Crkva na Menhtenu, izgrađena je u gotskom stilu pre 174 godine, a u vlasništvu je Srpske pravoslavne crkve je od 1943.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori