SRBI U VRBICI KOD LIVNA ČUVAJU SEĆANJE NA KANADSKOG NAREDNIKA: Na parohnom domu postavili spomen-ploču Marku Ležeru

Рада Шегрт
Rada Šegrt

23. 04. 2024. u 19:48

SRPSKI narod u donjem delu Livanjskog polja, u selima Čelebić, Bojmunte, Radanovci i Vrbica, i posle više od dvadeset godina neguje uspomenu na kanadskog narednika Marka Danijela Ležera (29).

СРБИ У ВРБИЦИ КОД ЛИВНА ЧУВАЈУ СЕЋАЊЕ НА КАНАДСКОГ НАРЕДНИКА:  На парохном дому поставили спомен-плочу Марку Лежеру

Foto: Privatna arhiva

U crkvi Silaska Svetog duha na apostole u Vrbici, u nedelju mu je služen pomen, a na zgradu Parohijskog doma, koja je nekada davno bila i škola, postavljena je spomen-ploča, kao znak trajne zahvalnosti za ono što je uradio za ljude ovog kraja.

Ležer, dobri Markan kako su ga zvali Srbi, kao pripadnik mirovnih snaga Sfora, službovao je u ovom delu jugozapadne Bosne, a nekoliko godina kasnije, nažalost, poginuo je u Avganistanu. 

- O Markovoj hrišćanskoj ljubavi prema povratnicima u sela donjeg Livanjskog polja posle građanskog rata od 1992. do 1995. godine pevaju anđeli na nebu, a na zemlji zahvalni vrbički parohijani i njihovi potomci čuvaju uspomenu na našeg "dobrog Markana", pričajući svojoj deci priče o njegovim dobročinstvima i neprestano ga pominjući u svojim molitvama - napisano je na spomen-ploči.

Foto: Privatna arhiva

Spomen-ploča za Marka Danijela Ležera

Ovo je četvrta godina uzastopno kako se Srbi u vaskršnje dane molitveno sećaju ovog vojnika plemenitog srca. Iako je u selima donjeg Livanjskog polja bio svega pola godine, mnogo im je pomogao da obnove svoje porušene kuće kojima su se vraćali 2000. godine, posle pet godina života u izbeglištvu u koje ih je oterala zločinačka hrvatska vojno-policijska operacija "Oluja". Svojom humanošću i toplim ljudskim odnosom prema njima, utisnuo je trajan žig na njihovim srcima.

KONTAKT SA RODITELjIMA

I PORED mnogobrojnih pokušaja nismo uspeli da ostvarimo novi kontakt sa Marlej Ležer, ali su neki naši zemljaci, koji žive u inostranstvu, uspostavili vezu sa njegovim roditeljima. Veoma su iznenađeni i zahvalni što i dalje gajimo sećanje na njihovog sina. Predložiću predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da posthumno odlikuje Marka Ležera - kaže Saša Šunjka. 

- Pomagao je da se obnove kuće, donosio meštanima hranu, a u Kanadi je iskreno i svim srcem širio istinu o ljudima ovog kraja, da nisu agresori ni zlikovci, već da su proterani sa svojih imanja na koja su počeli da se vraćaju u zapaljene i porušene domove. Mnogo je pričao i svojoj porodici o stradanju našeg naroda, što je bilo presudno da kasnije njegova supruga Marlej osnuje fondaciju "Ležer" preko koje je obezbedila zaista veliku sumu novca i uz pomoć kanadskog Ministartsva za međunarodnu saradnju obnovila našu porušenu crkvu i parohijski dom - navodi Saša Šunjka, koji je, uz podršku još nekoliko parohijana, najzaslužniji što se održava pomen na Marka Danijela Ležera.

Saša Šunjka i Goran Veselinović, kamenorezac iz Kozarske Dubice gde Šunjka živi, donirali su spomen-ploču koja je postavljena na Parohijski dom u Vrbici.

Kada su Srbi donjeg dela Livanjskog polja 2002. godine čuli da je njihov Markan, kako su ga od milošte zvali, poginuo u Avganistanu, preko kanadske ambasade u Sarajevu uputili su telegram saučešće njegovoj porodici. Takva emocija bila je presudna za poštovanje koje je kasnije Marlej Ležer uzvratila meštanima pomenutih sela. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)