HUMANOŠĆU I DOBROTOM „ZARAZIO“ I SINA: Atila i Boris Varadi, ponosni podvižnici plakete „Najplemenitiji podvig godine“ (FOTO)

Lj.P.

20. 04. 2024. u 20:21

IZREKU da iver ne pada daleko od klade, na najlepši i čovečan način potvrđuju otac i sin - Atila i Boris Varadi, pripadnici novosadskog Vatrogasno-spasilačkog bataljona MUP Srbije, ali i članovi Tima za spasavanje iz ruševina.

ХУМАНОШЋУ И ДОБРОТОМ „ЗАРАЗИО“ И СИНА: Атила и Борис Варади, поносни подвижници плакете „Најплеменитији подвиг године“ (ФОТО)

FOTO:Lj.P.

Neustrašivost i spremnost da spasavaju ljudske živote i pomognu svakom u nevolji, jednostavno je deo njihovog bića, i drugačije ne umeju niti mogu. Ne čudi zato što su obojica u kategoriji za kolektivni podvig, nosioci Zlatnih plaketa "Najplemenitiji podvig godine" u tradicionalnoj akciji "Večernjih novosti".

N. Skenderija i D. Milovanović

Štaviše, Atila je jedini dvostruki dobitnik ovog uglednog priznanja, koje naša kuća dodeljuje već 61. godinu: prvi put za 2000, a drugi put za 2023. zajedno sa sinom i još 43 kolega vatrogasaca- -spasilaca iz Srbije, koji su februara prošle godine kada je razorni zemljotres pogodio jugoistok Turske danonoćno, rame uz rame, nadljudskim naporima spasavali unesrećene ispod ruševina.

Nisu otac i sin to doživeli samo kao posao i dužnost profesije koju su odabrali, već su ih iznad svega vodili humanost, dobrota i njihova nasušna potreba da pomažu.

- Posao vatrogasaca se mora pre svega voleti - kazuje nam Atila, odnedavno penzioner.

- Sve se nauči, završe se obuke, ali u srcu mora da se ima usađena želja da pomogneš svakom u nevolji. Da bi spasao ljudski život moraš ući i u vatru, ali moraš čuvati i sebe da bi drugome pomogao. Tome sam učio i mlađe kolege. Ni ja, niti ostali, ne razmišljamo o nekim nagradama, motiv nam je samo spasavanje života. Najvažnije nam je da spasemo, makar i jedan ljudski život. Taj osećaj, zaista, ne može ništa da zameni.

Čestitke i od Vučevića

NAŠIM podvižnicima Atili i Borisu čestitke su stizale sa svih strana, od kolega, poznanika, prijatelja, komšija, rođaka... - Odmah posle zaista uzvišene i veličanstvene svečanosti dodele plaketa u Skupštini Grada Beograda svečane dodele plakete, prišao mi je mandatar za sastav nove vlade Srbije Miloš Vučević, a nekadašnji gradonačelnik Novog Sada, i rekao mi da mu je drago što nas vidi na tom mestu među najplemenitijima u našoj zemlji.

Potpuno isto, a kako bi drugačije, govori nam i mlađi Varadi, Boris. I u njegovom slučaju istorija se, bar kada je reč o podvižništvu, ponovila. Baš kao i njegov otac 2000, može se reći na početku karijere našao se u društvu najplemenitijih. Stasavajući uz oca vatrogasca, pre svega velikog humaniste, ni Boris nije mogao da krene drugim stopama.

- Lep je osećaj kada znaš da si nekome pomogao i spasao život, a kada hrabrost bude i nagrađena ovakvom plaketom koju dodeljuju "Večernje novosti", zaista je veliki podstrek i vetar u leđa - kazuje nam simpatični Boris, inače student na master studijama zaštite od katastrofalnih događaja i požara.

- Ocu i kolegama iz Tima za spasavanje iz ruševina, pridružio sam se pre dve godine posle završene obuke. Iskustvo koje smo doživeli prošle godine za vreme zemljotresa u Turskoj, ne može se naučiti u školi. Neprocenjivo je.

MUP Srbije

Odvažnost dvojice Varadija, kao i njihovih kolega, zato je i ovenčana našim priznanjem. Plakete se, kako saznajemo, čuvaju u Upravi vatrogasno-spasilačke jedinice u Beogradu sa ostalim priznanjima koje su njeni hrabri pripadnici decenijama dobijali. Otac i sin su, kažu, ponosni i istovremeno zahvalni našem listu što na najlepši način promoviše plemenitost, junaštvo i humanost među ljudima.

Dobrovoljci 

OBOJICA Varadijevih su i članovi Tima za spasavanje iz ruševina, ali njemu se pristupa dobrovoljno i bez naknade, što takođe potvrđuje njihovu plemenitost. Atila je sada u penziji, ali Boris, kako kaže, ostaje deo tog tima. A, da bi bili njegov deo prošli su specijalnu obuku u Francuskoj jer su Francuzi za oblast spasavanja iz ruševina među najboljima u svetu.

Pre 24 godine, Atila je prvi put bio među najplemenitijima. Sa kolegama Gojkom Rodićem i Svetozarem Gajićem, 6. aprila 2000, nadčovečanskim naporima i upornošću spasao tri života na 12. i 13. spratu solitera-buktinje, tokom stravičnog požara u Novosadskom otvorenom radničkom univerzitetu. Bilo je to na početku njegove karijere, a sada je, na kraju profesionalnog puta, pred odlazak u penziju, ponovo potvrdio svoju odvažnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)