DINASTIJA TORTA ZA SVAKU PRILIKU: Raskošna, kremasta, preukusna

Novosti online

18. 04. 2024. u 15:00

DINASTIJA sa pravom nosi epitet kraljice torti, jer je bogata sa orasima i puno čokoladnog krema.

ДИНАСТИЈА ТОРТА ЗА СВАКУ ПРИЛИКУ: Раскошна, кремаста, преукусна

Foto: Shutterstock

  • Sastojci:
  • za kore:
  • 10 belanaca
  • 20 kašika šećera
  • 150 g sitno seckanih oraha
  • 4 kašika brašna
  • za filove:
  • 10 žumanca
  • 10 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 7 kašika brašna
  • 700 ml mleka
  • 125 g putera
  • pola margarina
  • 120 g mlečne čokolade
  • 100 g bele čokolade
  • malo kokosa (po želji)
  • za dekoraciju:
  • 100 g šlag krema
  • 180 ml kisele vode

Priprema:

Umutite pet belanaca u čvrst šne, pa postepeno dodajte polovinu količine šećera i mutite dok se sve ne sjedini. Kada se to lepo umuti, dodajte polovinu mlevenih oraha i dve kašike brašna, pa sjedinite špatulom, a ne mikserom.

Kada se sve lepo sjedini, sipajte smesu u veći pleh (od rerne) koji ste obložili papirom za pečenje i pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Ponovite sve sa preostalim sastojcima i napravite još jednu koru. Obe kore dobro ohladite.

Žumanca umutite penasto sa dodacima šećera, pa dodajte brašno, vanilin šećer i 200 ml mleka, a ostatak stavite da proključa na ringli. Kada mleko proključa, sipajte umućenu smesu od žumanaca i mutite dok se ne zgusne. Sklonite sa ringle i povremeno opet mešajte dok se krem ne ohladi.

Puter i margarin koji su odstojali na sobnoj temperaturi sipajte u ohlađen krem, dobro promešajte i podelite ga na dva dela.

Mlečnu i belu čokoladu otopite u dve posebne posude pa jednu čokoladu sipajte u jedan deo krema, a drugu čokoladu u drugi deo. U deo u koji ste sipali belu čokoladu, možete ubaciti i malo kokosa po želji.

Dve kore koje ste ispekli i koje su se ohladile, prepolovite tako da dobijete četiri kore.

Odaberite tacnu na koju ćete poslužiti tortu pa stavite jednu koru, nanesite polovinu žutog krema. Poravnajte i stavite drugu koru. Na tu drugu koru stavite polovinu braon krema, stavite treću koru, pa ostatak žutog krema. Stavite i četvrtu koru i naravno, ostatak braon krema. Dobro poravnajte i rashladite tortu.

Za to vreme umutite šlag prema uputstvu sa kesice i ukrasite tortu i vratite je na hlađenje najmanje još dva sata.

(Ona)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave