RAT U UKRAJINI: Oslobođena Kleščejevka

Милица Шкорић
Milica Škorić

22. 05. 2024. u 06:51 >> 00:56

RAT u Ukrajini – 818. dan. Ruska vojska je u Južnom vojnom okrugu počela prvu fazu vežbi s nestrateškim nuklearnim naoružanjem. Evropska unija ne dovodi u pitanje legitimitet Volodimira Zelenskog uprkos tome što mu je istekao predsednički mandat, saopštava Brisel. Ukrajinski predsednik poručuje: "Mojih pet godina još nije prošlo, zbog vanrednog stanja nastavljaju se".

РАТ У УКРАЈИНИ: Ослобођена Клешчејевка

Foto: Profimedia

Ukrajina: U napadu ruskog drona poginuo policajac na putu da evakuiše civile


Ukrajinski policajac je poginuo nakon što je ruski dron bacio ekspoloziv na policijsko vozilo koje je bilo na putu da evakuiše civile u pograničnom gradu u severoistočnoj oblasti Harkov, saopštio je danas ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

U snimku koji je Klimenko objavio na mreži Telegram, koji je snimljen iz drugog policijskog automobila, vidi se detonacija eksplozivne naprave na policijskom vozilu u Vovčansku i oblak sivog dima, prenosi Rojters.

''U kolima su bila dva policajca koja su išla da evakuišu civile'', poručio je Klimenko.

Ukrajina evakuiše civile iz pograničnih područja pošto je Rusija pokrenula ofanzivu severno od Harkovske oblasti 10. maja.

Ukrajinska vojska tvrdi da je stabilizovala situaciju, a da Rusija fokusira ofanzivu na istok i napada region u pokušaju da razvuče brojčano nadmoćne ukrajinske trupe.

Moskva je saopštila da želi da uspostavi tampon zonu u regionu kao odgovor na ukrajinsko granatiranje granice.
 

 

Najnoviji izveštaj ruskog Ministarstva odbrane: Oslobođena Kleščejevka

  • Jedinice Južne grupe snaga ruske vojske oslobodile su Kleščejevku;
  • Grupa snaga „Centar“ tokom prethodnog dana poboljšala je položaje duž linije fronta, odbijeno je sedam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine;
  • Grupa „Sever“ napredovala je u dubinu odbrane ukrajinske vojske, koja je tokom prethodnog dana izgubila gotovo 255 vojnika i raketni sistem „grad“;
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana gotovo 420 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Centar“;
  • Jedinice grupe snaga „Istok“ zauzele su povoljnije linije i uništile dve brigade Oružanih snaga Ukrajine i teritorijalne odbrane;
  • Južna grupa snaga ruske vojske uništila je ljudstvo i tehniku tri brigade Oružanih snaga Ukrajine;
  • Grupa snaga „Sever“ odbila je tokom prethodnog dana tri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na području sela Lipci i Volčanska;
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 365 vojnika u zoni odgovornosti Južne grupe snaga ruske vojske;
  • Oružane snage Rusije uništile su dva skladišta municije ukrajinske vojske;
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni odgovornosti grupe snaga „Istok“ gotovo 125 vojnika;
  • PVO Rusije je tokom prethodnog dana oborila 34 drona, 2 avionske bombe „hamer“ i 1 projektil „hajmars“ Oružanih snaga Ukrajine;
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 130 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Zapad“.
     

Savet EU dozvolio povlačenje zamrznute ruske imovine u korist Ukrajine

Savet Evropske unije dozvolio je povlačenje dobiti iz zamrznute imovine Ruske Federacije u korist Ukrajine. Moskva je odgovorila da je takva odluka još jedan primer ekonomskog i finansijskog banditizma.

Sijarto: Sankcije nisu dovele do sloma Rusije

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto podseća EU da antiruske sankcije nisu dovele do sloma Rusije niti do kraja sukoba, već da je stradala evropska ekonomija.

Zelenski i dalje moli za "patriote"

Predsednik Volodimir Zelenski, u još jednoj molbi zapadnim partnerima za isporuku sistema "patriot", kaže da je uveren da će postavljanje nekoliko sistema u blizini linije fronta omogućiti zaštitu Ukrajine, jer Rusi neće imati više čime da lete.

Za to vreme ruska vojska je u Južnom vojnom okrugu započela prvu fazu vežbe sa praktičnom obukom za pripremu i upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja.

Uništen "ciklon"

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je da je uništen ruski raketni brod "ciklon" na Krimu.

Intenzitet ruskih napada na istoku Ukrajine je i dalje visok. Zauzeli su sever Volčanska u Harkovskom regionu, napadali su Herson, Sumsku oblast i Nikopolj.

I Ukrajina je uzvratila udarima dronova na Belgorod.

Zelenskom istekao predsednički mandat

Zelenskom je istekao predsednički mandat, ali Brisel saopštava da EU zbog toga uopšte ne dovodi u pitanje njegov legitimitet.

Po svemu sudeći ni šef države ga ne dovodi u pitanje već poručuje: "Mojih pet godina još nije prošlo, zbog vanrednog stanja, nastavljaju se".

 

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDER - Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKAV ČOVEK! Evo u čemu je Dušan Vlahović došao na pripreme fudbalske reprezentacije Srbije za EURO 2024 (FOTO)