NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

SI UDARIO ZABRANU AMERIČKIM KOMPANIJAMA: Kina im zabranjuje trgovinu u zemlji

Милица Шкорић
Milica Škorić

20. 05. 2024. u 11:00

KINESKO Ministarstvo trgovine saopštilo je danas da će zabraniti nekim američkim kompanijama uvozne i izvozne aktivnosti vezane za Kinu, uključujući prodaju oružja Tajvanu, i zabraniti im nova ulaganja u Kinu.

СИ УДАРИО ЗАБРАНУ АМЕРИЧКИМ КОМПАНИЈАМА: Кина им забрањује трговину у земљи

Foto: Szilard Koszticsak/MTI via AP

Ministarstvo je stavilo General Atomics Aeronautical Systems na svoju listu nepouzdanih subjekata jer je kompanija prodavala oružje Tajvanu, navodi se u saopštenju. Uključena je i kompanija General Dynamics Land Systems.

Prema državnim medijima, Boeing Defense, Space & Security je takođe na crnoj listi. Višim menadžerima sve tri kompanije zabranjen je ulazak u Kinu, dok će im biti ukinute radne dozvole, status posetioca i boravka, a zahtevi koje podnose neće biti odobreni, navodi se u saopštenju ministarstva, a prenosi državna novinska agencija Sinhua.

Trgovinski spor sa Zapadom

Kina je takođe pokrenula antidampinšku istragu protiv određenih proizvođača hemikalija iz Evropske unije, Sjedinjenih Država, Japana i Tajvana, saopštilo je u nedelju Ministarstvo trgovine.

U pitanju je hemikalija „kopolimerizovani paraformaldehid“, koji može „delimično da zameni bakar, cink, kalaj, olovo i druge metalne materijale“, a koristi se u automobilskim delovima, električnim uređajima i industrijskim mašinama.

Eksperti vide mere kineske vlade kao reakciju na nedavna dešavanja u trgovinskom sporu sa Zapadom. Između ostalog, predsednik SAD Džo Bajden je prošle nedelje uveo posebne stope carine na uvoz električnih automobila iz Kine.

BONUS VIDEO: ORI SE "KINA-SRBIJA": Veličanstven doček - Vučić i Si sa terase pozdravili narod

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića