NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

ANALIZA SI-EN-ENA NAKON SMRTI RAISIJA: Pad helikoptera iranskog predsednika dolazi u već teškom trenutku za Bliski istok

Милица Шкорић
Milica Škorić

20. 05. 2024. u 07:41

PAD helikoptera sa iranskim predsednikom i ministrom spoljnih poslova dolazi u posebno teškom trenutku na Bliskom istoku i za Iran unutar zemlje, piše Si-En-En.

АНАЛИЗА СИ-ЕН-ЕНА НАКОН СМРТИ РАИСИЈА: Пад хеликоптера иранског председника долази у већ тешком тренутку за Блиски исток

Foto: Tanjug/AP

Izraelski rat protiv Hamasa i humanitarna katastrofa koja je usledila u Gazi u poslednjih sedam meseci podstakli su svetsko mnjenje i podigli tenzije širom Bliskog istoka.

Višedecenijski rat u senci između Irana i Izraela takođe se pojavio.

Iran je prošlog meseca pokrenuo bespilotnu letelicu i raketni napad bez presedana na Izrael, kao odgovor na smrtonosni izraelski vazdušni napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je ubijen viši komandant iranskog elitnog Korpusa Revolucionarne garde (IRGC).

Izrael je uzvratio sedam dana kasnije, prema američkim zvaničnicima, gađajući mete izvan iranskog grada Isfahana sa mnogo manjim, kalibriranim odgovorom.

Od tada su direktni sukobi između dve države prestali. Ali posrednički rat se nastavlja, a oni koji podržavaju Iran, kao što su Hamas i Hezbolah, i dalje se bore protiv izraelskih snaga.

Zemlju su, sem toga, potresle demonstracije predvođene mladima protiv svešteničke vladavine i pogoršanja ekonomskih uslova nakon smrti Mahse Amini 2022. godine u pritvoru iranske moralne policije.

Taj obračun doveo je do kršenja ljudskih prava, od kojih su neka bila „zločini protiv čovečnosti“, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija objavljenom u martu.

Bivši šef pravosuđa Raisi je izabran za predsednika 2021. godine na izborima.

Dok je bio predsednik, njegova ovlašćenja su manja od ovlašćenja vrhovnog vođe Alija Hamneija, koji je konačni arbitar unutrašnjih i spoljnih poslova u Islamskoj Republici, piše Si-En-En.

BONUS VIDEO: SLOVAČKI PREMIJER PREDVIĐA SOPSTVENI ATENTAT - Ova frustracija će dovesti do ubistva

(Kliks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKAV ČOVEK! Evo u čemu je Dušan Vlahović došao na pripreme fudbalske reprezentacije Srbije za EURO 2024 (FOTO)