NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

TURSKI DRON OTKRIO MOGUĆE MESTO PADA: Spasioci krenuli u potragu za Raisijem, stižu i ruski specijalci (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 05. 2024. u 03:49

TURSKE bespilotne letelice "akindži", koje su uključene u potragu za helikopterom sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem, koji je teško sleteo, otkrili su „izvor toplote“, verovatno olupinu letelice, navodi se u poruci na stranici Anadolu agencije na društvenoj mreži Iks.

ТУРСКИ ДРОН ОТКРИО МОГУЋЕ МЕСТО ПАДА: Спасиоци кренули у потрагу за Раисијем, стижу и руски специјалци (ВИДЕО)

Foto printskrin Iks@NatGeo_Syria


-UAV akindži identifikovao je izvor toplote za koji se veruje da je olupina helikoptera koji je prevozio iranskog predsednika Raisija i preneo njegove koordinate iranskim vlastima, navodi se u izveštaju.

Informaciju o mogućem pronalasku ruševina, kako prenosi Press TV, potvrdio je Korpus Garde islamske revolucije (IRGC). Spasioci su požurili na mesto navodnog pada helikoptera.

INCIDENT SA RAISIJEVIM HELIKOPTEROM

Incident sa helikopterom iranskog predsednika Ebrahima Raisija dogodio se u nedelju po podne. Prema preliminarnim podacima, izvršio je tvrdo sletanje u regionu Verzegan u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan.

Kako je preneo Tasnim, u koloni predsednika bila su tri helikoptera. U nesreći su bili i šef republičkog Ministarstva spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan i guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rahmati.

Na lice mesta upućena je vojska, policija i članovi iranskog društva Crvenog polumeseca, ali je operacija spasavanja ozbiljno komplikovana zbog vremenskih uslova i terena.

(Video-snimak potrage možete pratiti OVDE)

 

POMOĆ - STIGLI TURCI I RUSI

Turska je u pomoć Iranu poslala 32 penjača i šest vozila, kao i helikopter Kugar sa sistemom za noćno osmatranje i bespilotnu letelicu "akindži". Od 1.15 po lokalnom vremenu (00.45 po moskovskom), dron je stigao do iranske provincije Verzegan, gde je došlo do vanrednog događaja. Prema portalu Flajt radar 24, let turske bespilotne letelice od 1.29 po moskovskom vremenu istovremeno je pratilo više od 200 hiljada ljudi.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije, u ime predsednika Vladimira Putina, šalje grupu spasilaca u Iran. U njemu je bilo 47 specijalista, terenska vozila, kao i helikopter BO-105 za vazdušnu pretragu.

Prvi avion Il-76 ruskog Ministarstva za vanredne situacije poleteo je sa aerodroma Žukovski u iranski Tabriz kako bi pomogao u potrazi za nestalim helikopterom iranskog predsednika Ebrahima Raisija, drugi avion će poleteti u bliskoj budućnosti, saopštilo je rusko ministarstvo.

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA ODLUKA ORGANIZATORA! Evo kada Novak Đoković igra naredni meč na Rolan Garosu