LAVROV OTKRIO NEPOZNATE DETALJE RAZGOVORA PUTINA I SIJA: Tiče se globalne bezbednosti, kineski lider pokrenuo inicijativu

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

18. 05. 2024. u 15:19

PREDSEDNICI Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping tokom pregovora razgovarali su o inicijativi Pekinga po pitanju globalne bezbednosti, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na 32. skupštini Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku.

ЛАВРОВ ОТКРИО НЕПОЗНАТЕ ДЕТАЉЕ РАЗГОВОРА ПУТИНА И СИЈА: Тиче се глобалне безбедности, кинески лидер покренуо иницијативу

Foto: Tanjug/AP photo

- Inicijativa predsednikja Si Đinpinga o globalnoj bezbednosti bila je tema pregovora naše posete Kini, kako tokom susreta u širem sastavu rusko-kineske delegacije, tako i prilikom sastanka ruskog i kineskog lidera jedan na jedan. Vidimo mnogo razloga da se ta inicijativa na praktičnom nivou promoviše sa ciljem osiguranja globalne bezbednosti počev od formiranja osnove evroazijske bezbednosti bez ikakvog evroatlantskog napada - rekao je Lavrov.

On je ocenio da Rusija i dalje ostaje otvorena za dijalog sa Zapadom, između ostalog i po pitanju bezbednosti i strateške stabilnosti.

- Međutim, pre svega potrebno je da taj dijalog ne bude vođen sa pozicije sile, sa pozicije sopstvene isključivosti, već na ravnopravnom nivou uz poštovanje interesa svih strana - naglasio je ruski šef diplomatije.

Drugi važan momenat za Rusiju je, kako je rekao Lavrov, taj da dijalog treba da se vodi uzimajući u obzir celokupan spektar problema koji postoje u današnjem svetu po pitanju strateške stabilnosti i vojno-političkih pitanja.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SLOVAČKI PREMIJER PREDVIĐA SOPSTVENI ATENTAT - Ova frustracija će dovesti do ubistva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića