SIJARTO O ISTORIJSKOJ POSETI SIJA: Otkrio šta će biti glavne teme razgovora sa kineskim predstavnicima

Tanjug

06. 05. 2024. u 15:34

POSETA predsednika Kine Si Đinpinga Mađarskoj ove nedelje je od istorijskog značaja i umnogome će doprineti jačanju Mađarske, razvoju bilateralnih ekonomskih i trgovinskih odnosa i nadamo se, uspehu mirovnih napora, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

СИЈАРТО О ИСТОРИЈСКОЈ ПОСЕТИ СИЈА: Открио шта ће бити главне теме разговора са кинеским представницима

FOTO: AP/Tanjug

Odgovarajući na pitanje na zajedničkoj konferenciji za novinare sa jermenskim kolegom Araratom Mirzojanom, Sijarto je rekao da će Si Đinping, na čelu velike delegacije, posetiti samo dve zemlje članice Evropske unije: Mađarsku i Francusku, preneo je MTI.

Jedna od glavnih tema razgovora kineskih predsednika biće dalji razvoj bilateralne ekonomske saradnje, rekao je Sijarto, navodeći da je Kina donela najviše stranih direktnih investicija (FDI) u Mađarsku 2020. i 2023. godine.

Delimično zahvaljujući tim investicijama, rekao je Sijarto, Mađarska je sada rangirana među globalnim liderima "tehnološke revolucije automobilske industrije". On je rekao da su u toku razgovori sa vodećim kineskim kompanijama o daljim ulaganjima i dodao da je "lažna vest" da je na dnevnom redu poseta gradu Pečuju.

Sijarto je rekao da će tokom posete predsednika Kine biti potpisano 16 sporazuma, dok se oko dva vode konsultacije. On je istakao da je planirano postizanje sporazuma o potencijalnoj nadogradnji infrastrukture u vezi sa kineskom inicijativom Pojas i put.

Šef mađarske dilomatije je istakao značaj bilateralnog partnerstva koje pokriva čitav spektar nuklearne energije. On je rekao da se nada da će dalji napredak biti postignut i u bilateralnim trgovinskim odnosima proširenjem mogućnosti izvoza visokokvalitetnih mađarskih poljoprivrednih proizvoda u Kinu.

Na dnevnom redu će biti i jačanje veza u turističkom sektoru, čemu bi, kako je rekao Sijarto, umnogome mogla pomoći činjenica da je Mađarska apsolutni rekorder u regionu sa 19 direktnih letova koji će se saobraćati nedeljno za Kinu od jula.

Rat u Ukrajini i mirovni plan koji je pripremila Kina, takođe, će se naći visoko na dnevnom redu razgovora, rekao je Sijarto i dodao da Mađarska pozdravlja mirovni plan "pre svega zato što postoji, ali i zato što je reč o miru". Si će boraviti u poseti Mađarskoj od 8. do 10. maja.

BONUS VIDEO: DVORAC HARIJA POTERA U PLAMENU: Pogođen u navodnom vazdušnom napadu na Odesu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom