"GRAĐANI RAJHA" PRED SUDOM : U Nemačkoj počeo proces neonacistima

I. Stanojević

30. 04. 2024. u 06:30

POČELO je prvo od tri suđenja grupi od oko 200 desničarskih teoretičara zavere, takozvanim "Građanima Rajha" koji su planirali da sprovedu državni udar i svrgnu vladu u Berlinu.

ГРАЂАНИ РАЈХА ПРЕД СУДОМ : У Немачкој почео процес неонацистима

Lider terorista Hajnrih XIII, Foto AP

Istražitelji su pronašli njihovu "listu za odstrel", na kojoj se našao kancelar Olaf Šolc, nemačka šefica diplomatije Analena Berbok i lider opozicionih demohrišćana Fridrih Merc.

Pripadnici grupe, njih 27, sa bogatim plemićem, bivšim vojnikom Hajnrihom Trinaestim, ili princom Rojsom (72) na čelu, podeljeno je u tri segmenta, iz bezbednosnih razloga. Počeo je proces Rojsu i još osmorici članova "vojnog krila", pred Višim zemaljskim sudom u Štutgartu. Slede postupci pred sudovima u Frankfurtu na Majni i Minhenu. Presude u tri suđenja očekuju se dogodine.

Kako navodi Dojče vele, antisemtiski nastrojeni biznismen princ Rojs je osnovao grupu kako bi nasilno uklonio postojeći državni poredak, a prema planu "Građana Rajha", trebalo je privremeno da se nađe i na čelu nove nemačke države. Prema navodima tužilaštva, grupa je planirala da naoružana uđe u Rajhstag u Berlinu i uhapsi poslanike Bundestaga.

Grupa je očekivala signal od zaverenika da preuzmu vlast već u septembru 2022. godine. Zaverenici su uključivali i tajne grupe koje su formirali članovi stranih vlada, vojski i tajnih službi. Na planovima su radili od avgusta 2021. do decembra 2022. godine, kada su otkriveni u raciji u kojoj je učestvovalo hiljade policajaca, a pretreseno je 150 nekretnina u Nemačkoj i inostranstvu.

Nastavak Hitlerovog carstva

PROCENjUJE se da je "građana Rajha" u Nemačkoj oko 20.000, od kojih je oko 2.300 spremno na nasilje. Gaje monarhističke tendencije, ksenofobiju i antisemitizam. Ne priznaju posleratni poredak. Hajnrih Trinaesti potiče iz plemićke porodice Rojs stare 700 godina, koja je vladala delom istočne nemačke pokrajine Tiringije do 1918. godine. Članovi porodice distancirali su se od princa zbog njegovih stavova.

Tužilaštvo je imalo pristup arsenalu od 380 komada vatrenog oružja, 350 komada hladnog oružja i skoro 148.000 komada municije. Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer poručila je da "prisustvo antidržavne desnice zahteva da se svakog dana iznova brani demokratija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)