NUKLEARNO NAORUŽANJE MOŽE DA SE DELI? Makron - Francusko nuklearno oružje moguća tema u debati o sistemu odbrane EU

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 04. 2024. u 20:01

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron rekao je danas da bi francusko nuklearno oružje trebalo da bude jedna od tema u debati o evropskom sistemu odbrane.

НУКЛЕАРНО НАОРУЖАЊЕ МОЖЕ ДА СЕ ДЕЛИ? Макрон - Француско нуклеарно оружје могућа тема у дебати о систему одбране ЕУ

Foto DGA

Ova Makronova izjava je, kako prenosi Rojters, izazvala kritike njegovih političkih protivnika pred junske izbore za evropski parlament.

Makron je u razgovoru sa urednicima nekoliko francuskih regionalnih medijskih kuća, obrazlažući svoju viziju "odlučnije EU na globalnoj sceni", izrazio bojazan da "Evropa može umreti".

On je izneo oštrije stavove o pitanju odbrane i pozvao na veće integrisanije evropskih odbrambenih snaga.

Makron je istakao da bi "verodostojna evropska odbrana" trebalo da ode dalje od zaštite koju Evropi već pruža NATO.

Foto Tanjug/AP

-To može značiti razmeštanje protivraketnih štitova, ali moramo biti sigurni da oni blokiraju sve rakete i odvraćaju od upotrebe nuklearnog oružja, rekao Makron.

On je podsetio da je dosadašnja doktrina Francuske bila da nuklearno naoružanje koristi samo kada su ugroženi vitalni nacionalni interesi Francuske, međutim u današnjem razgovoru je rekao da je otvoren za mogućnost da se ovoj doktrini pridoda i "evropska dimenzija".

-Zalažem se za otvaranje ove debate koja mora uključivati razgovore o protivraketnoj odbrani, dalekometnom i nuklearnom oružju za one koji ga imaju ili koji imaju američko nuklearno oružje na svojoj teritoriji, rekao je Makron.

Komentari francuskog predsednika izazvali su danas kritike protivnika i sa desne, i sa leve strane francuskog političkog spektra.

-Makron postaje nacionalna opasnost. Ne možemo čekati 9. jun da mu jasno damo signal da je njegova politika gotova, napisao je na svom Iks nalogu Tjeri Mariani, ekstremni desničar i poslanik u francuskoj skupštini iz redova Nacionalnog okupljanja (RN), partije koju predvodi Marin Le Pen.

Evropski poslanik Fransoa-Gzavije Belami, koji će predvoditi desničarsku stranku LR na EU izborima ocenio je da su "ovi komentari izuzetno ozbiljni".

-Dotakli smo živac francuske suverenosti, upozorio je Belami u intervjuu za radio stanicu Europe 1.

Političari iz redova francuske levice bili su podjednako nezadovoljni zbog Makronovih komentara.

-Nuklearno oružje kao faktor odvraćanja ne može se deliti, poručio je ekstremni levičar, poslanik u francuskoj skupštini Bastijen Lašo na svom Iks nalogu.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

8, 11 ili 12 dana avionom na AFRIČKOM MEDITERANU već od 380 €. Otkrijte!