GROBLJE ABRAMSA U RUSKIM RUKAMA: Osvojeno selo Berdiči! (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 04. 2024. u 16:00

BERDIČI, naselje zapadno od Avdejevke, konačno je palo u ruske ruke posle gotovo pola godine borbe.

ГРОБЉЕ АБРАМСА У РУСКИМ РУКАМА: Освојено село Бердичи! (ВИДЕО)

Foto telegram RVvoenkor

Selo je poznato po tvrdoglavom otporu ukrajinske odbrane i groblju Abrams tenkova. Pad sela je posledica strahovitog ruskog proboja kod Očeretina.

Naselje Berdiči je dugo bilo snažno uporište ukrajinske odbrane. Branila ga je čuvena 47. mehanizovana brigada, opremljena američkim naoružanjem. Tokom sukoba u februaru, nakon pada Avdejevke, Rusi su ovde zapalili i prve američke tenkove Abrams iz 47. brigade. Iako je brigada dobro postradala i izgubila nekoliko primeraka ovog tenka do pada sela nije došlo sve do 27. aprila. Selo je predstavljalo drugu liniju ukrajinske odbrane nakon pada Avdejevke.

Uprkos velikim gubicima u tehnici na ukrajinskoj strani, Rusi nisu mogli da ovladaju selom u potpunosti. Tek nakon iznenadnog juriša i zauzimanja Očeretina, stvorili su se preduslovi da se ovo snažno uporište OSU zauzme. Selo je uzela 74. motorizovana brigada iz Sibira. Padom Očeretina postalo je jasno da će se Berdiči naći u obuhvatu, a tokom dana dolazili su informacije i o većim predajama. Za sada nisu potvrđene ove infomracije. Prema ukrajinskim izorima 47. brigada se uredno povukla na sledeću liniju odbrane. Ova brigada je pretrpela velike gubitke, ne samo u tenkovima Abrams. Često je upućivana na razne delove fronta da „gasi požar“. Poslednji put je upućena u Očeretino, ali nije stigla da spreči ruski proboj.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana