RAT U UKRAJINI: Eksplozije u Harkovskoj i Sumskoj oblasti

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 04. 2024. u 07:32 >> 23:45

RAT u Ukrajini – 794. dan. Ruski napad na energetski sektor Ukrajine ciljao gasna postrojenja važna za snabdevanje EU, tvrdi Volodimir Zelenski. Ruske trupe napale aerodrom u Ukrajini pri čemu su uništile lovca "mig-29", saopštava Moskva. Oružane snage Ukrajine navode da neće sakriti tenkove "abrams", ali ni izveštavati o kretnji vojske.

РАТ У УКРАЈИНИ: Експлозије у Харковској и Сумској области

Foto Tanjug/AP

Eksplozije u Harkovskoj i Sumskoj oblasti

Eksplozije su se čule u Harkovskoj i Sumskoj oblasti.

 

Rusi evakuišu zaplenjene abramse

Tenkove američke proizvodnje M1A1 Abrams uništene kod Berdičija Rusi su počeli da evakuišu u svoju pozadinu. da bi ih potom uputili ka Moskvi. To je učinjeno nakon što su Rusi uspeli da potisnu liniju fronta i zauzmu ovo selo. Na internetu se pojavio snimak evakuacije jednog od „Amerikanaca”.

Jedna od jedinica za popravku i evakuaciju ruske operativne grupe Centar evakuisala je oštećeni američki tenk M1A1 Abrams iz sastava 47. brigade Oružanih snaga Ukrajine iz okoline Berdičija. Kako sugerišu ruski izvori, ovaj primerak će biti malo remontovan i potom poslat u Moskvu na Poklonnuю goru, gde će 1. maja biti otvorena izložba zarobljene vojne opreme koja je bila u upotrebi u Oružanim snagama Ukrajine.

Foto printskrin VK/ TRETЬЯ MIROVAЯ VOЙNA

Zelenski: Ukrajina iščekuje isporuke oružja i municije od SAD

Ukrajina iščekuje isporuku oružja i municije od Sjedinjenih Američkih Država i radi zajedno sa američkim vlastima na izradi sporazuma o bezbednosnim garancijama, rekao je danas ukrajinski predasednik Vladimir Zelenski i izrazio očekivanje da će sporazum sa Amerikom biti najčvršći međunarodni bezbednosni dogovor za Ukrajinu.

Foto: Tanjug/AP

Iskanderi uništili hangare sa dronovima

Oružane snage Rusije nastavljaju da izvode ciljane raketne udare po vojnim ciljevima u Ukrajini dan pre napadnut je aerodrom Kamenka na severnoj periferiji Dnjepropetrovska, koji je korišćen kao skladište za dronove.

Sudeći po snimcima koji su se pojavili na internetu, rakete je na metu usmerila ruska izviđačka bespilotna letelica, koja je snimila i uništenje meta napada. Danas izviđački dronovi Oružanih snaga Rusije tiho lete u pozadinske oblasti Oružanih snaga Ukrajine na udaljenosti do 100 km i više, nedavno su ukrajinski izvori prijavili pojavu ruskih bespilotnih letelica iznad Odese.

Napad na aerodrom Kamenka izveden je projektilom iz operativno-taktičkog kompleksa Iskander-M. Meta su bili hangari sa dronovima koji su tamo smešteni. Prema objektivnim kontrolnim snimcima, uništena su dva hangara. Prema informacijama iz izvora, kao rezultat napada, eliminisano je do 20 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, kao i pet bespilotnih letelica Mugin.

 

Ukrajinski poslanik: Rusija pravi sanitarnu zonu

Rusija može da napravi sanitarnu zonu od nekoliko desetina kilometara u Harkovskoj oblasti i toga se treba plašiti, izjavio je poslanik ukrajinskog parlamenta Roman Kostenko za Jutjub kanal „Prjamoj“.

Foto MO Rusije

Situacija na frontu se pogoršala: Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Sirski

Oružane snage Rusije su svoje glavne napore usmerile na nekoliko oblasti, stvarajući značajnu prednost u snagama i sredstvima. Oni aktivno napadaju duž cele linije fronta, a u nekim pravcima imaju i taktičke uspehe.

Foto: Profimedia


Najteža je situacija sa Oružanim snagama Ukrajine na Pokrovskom i Kurahovskom pravcu, gde su Oružane snage Rusije rasporedile do četiri brigade i razvijaju ofanzivu zapadno od Avdejevke i Mariinke, probijajući se do Pokrovska i Kurahova.

 

 

Glavno sa novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

▪Ruska vojska oslobodila je Novobahmutovku, DNR;

▪Ruske snage uništile su hangare sa udarnim dronovima na aerodromu Kamenka u Dnjepropetrovskoj oblasti;
▪Pogođena su skladišta sa avijacionom municijom i opremom na aerodromima u Černigovskoj i Hmeljnickoj oblasti;
▪Ruska PVO oborila je pet raketa „atakams“ i 46 dronova Oružanih snaga Ukrajine;
▪Jedinice grupa „Istok“, „Jug“, „Zapad“ Oružanih snaga Rusije zauzele su povoljnije položaje i poboljšale položaj duž linije fronta;
▪Ruske oružane snage su pogodile privremene baze stranih plaćenika u Ukrajini;
▪Grupa Oružanih snaga Rusije „Zapad“ odbila je tri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio do 270 ljudi;
▪Grupa „Centar“ odbila je 10 kontranapada, Oružane snage Ukrajine izgubile su do 380 ljudi.

Dronovi završili u skladištu nafte

Tri bespilotne letelice pala su u zoni skladišta nafte u gradu Ljudinovo u Kaluškoj oblasti, rekao je gubernator regiona Vladislav Šapša.

Prema njegovim rečima, nije bilo žrtava niti materijalne štete.

Zelenski o nedostatku u odbrani

Ukrajini je potrebno najmanje sedam protivvazdušnih raketnih sistema Patriot za odbijanje raketnih napada, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

„Sada svaki sistem za zaštitu neba, svaka protivraketna odbrana bukvalno štiti život... Ukrajini je potrebno sedam (Patriot) sistema – i to je minimum. Naši partneri imaju ove Patriote“, rekao je Vladimir Zelenski u svojoj video poruci.

Eksplozije odjekuju Ukrajinom

Eksplozije su odjeknule u Hmeljnickoj oblasti, na zapadu Ukrajine, javio je ukrajinski kanal 24.

Nisu navedeni detalji.

Lokalne vlasti: Oštećen hotel u Nikolajevu u udaru ruske bespilotne letelice

Načelnik Nikolajevske oblasti Vitalij Kim rekao je da je u udaru ruskog drona teško oštećen hotel u istoimenom gradu Nikolajevu. 

"Neprijatelj je napao grad bespilotnom letelicom tipa "šahed“. Usled toga je teško oštećena zgrada hotela, izbio je požar koji je brzo ugašen. Nema žrtava., rekao je Kim na Telegramu.

Kim i ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopštili su da je ruski napad takođe oštetio prozore u drugom, obližnjem hotelu i da je oštećena toplana.

RIA Novosti navele su da su ruske snage pogodile fabriku za izgradnju brodova i hotel u Nikolajevu gde su bili smešteni strani plaćenici koji se bore na strani Kijeva.

Vazduhoplovstvo Ukrajine je takođe saopštilo na svom Telegram nalogu, bez navođenja detalja, da su njene snage uništile ruski dron iznad Nikolajeva.

Vazduhoplovstvo je saopštilo da su četiri druge bespilotne letelice koje je lansirala Rusija uništene iznad regiona oko glavnog grada Kijeva, centralne Vinicke i Kirovogradske oblasti i iznad zapadnog regiona Hmeljnicki.

Moskva: PVO oborila 17 ukrajinskih dronova

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su tokom noći 17 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Brjanske, Kurske, Belgorodske i Kaluške oblasti, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

U saopštenju se precizira da su dežurni sistemi PVO "uništili i presreli" devet dronova iznad Brjanske oblasti, tri iznad teritorije Kurske oblasti, dva nad Belgorodskom i tri nad Kaluškom oblasti, prenosi RIA Novosti.

Foto Tviter forsvarsmakten.se

Podsećamo, ruske snage su tokom prethodne nedelje izvele 35 visoko preciznih udara na energetske objekte i vojno-industrijske komplekse Ukrajine, saopštava Ministarstvo odbrane Rusije.

Kijev navodi da su napadi Moskve ciljali postrojenja važna za snabdevanje Evropske unije.

Ukrajinski dronovi izvršili su udar na rafinerije nafte Ilski i Slavjansk u ruskom Krasnodarskom kraju, izazvavši požare na objektima, piše Rojters. Rafinerija u Krasondarskoj oblasti delimično obustavlja rad.

Rusija je poslala još vojnika u Očeretine u istočnoj Ukrajini kako bi pojačala ofanzivu, ali kijevske snage uglavnom drže selo, saopštava ukrajinska vojska.

Trenutno nema osnova za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine zbog formalnog odbijanja Kijeva da pregovara sa Moskvom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Moskva može da odgovori na bilo kakvu američku konfiskaciju deviznih rezervi Rusije zamrznutih na Zapadu, navodi visoki bezbednosni zvaničnik Dmitrij Medvedev.

BONUS VIDEO: IZRAELSKI NAPAD: Vojska gađala više lokacija u južnom Libanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)