AMERIKANCI BESNE, KINESKI MOĆNI ZMAJ IDE U UAE? Posle odbijanja prodaje F-35 Emirati se okrenuli ka nabavci J-20 (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 04. 2024. u 21:00

TO je udar koji SAD možda nisu ni očekivale. Nakon što je odbijen lovac pete generacije F-35 Lajting 2, njegov saveznik, Ujedinjeni Arapski Emirati, navodno gledaju u Kinu kako bi pojačali svoju bezbednost istraživanjem (mogućnosti nabavke) svog stelt lovca pete generacije J-20.

АМЕРИКАНЦИ БЕСНЕ, КИНЕСКИ МОЋНИ ЗМАЈ ИДЕ У УАЕ? После одбијања продаје Ф-35 Емирати се окренули ка набавци Ј-20 (ВИДЕО)

Foto: EPA

Šanse da Čengdu J-20, dvomotorni stelt borbeni avion za sve vremenske uslove koji je razvila kineska Chengdu Aerospace Corporation za Vazduhoplovstvo Narodne oslobodilačke armije (PLAAF), postane deo flote UAE iz dana u dan su sve jači.

Želja UAE da nabavi borbeni avion F-35 2020. godine poremetila je normalizaciju odnosa sa Izraelom. Izrael je ovaj korak video kao pokušaj da se potkopa njegova bezbednosna doktrina održavanja vojne superiornosti u regionu.

Izraelska bezbednosna doktrina je dugo davala prioritet vojnoj superiornosti nad svojim susedima tako što je ili dobijala najnapredniju vojnu tehnologiju od SAD ili je uskraćivala zemljama u svom susedstvu.

Članak u National Interest tvrdi da bi „ova tenzija sada mogla dovesti UAE prema drugim potencijalnim vojnim dobavljačima poput Kine“.

Foto: jutjub printskrin/Silja Pluton

Nedavni angažmani UAE i Kine ukazuju na povećanje saradnje, uključujući potencijalnu vojnu saradnju, što je naglašeno interesovanjem UAE za kineske avione poput J-20 nakon njihove nemogućnosti da obezbede F-35. Ova promena bi mogla da preoblikuje regionalnu vojnu dinamiku i utiče na strateške veze između SAD i Zaliva, dodaje se u članku.

Veze između dva vazduhoplovstva, UAE i Kine, su u porastu. General-major Saleh Mohamed bin Majren Al Ameri, komandant združenih operacija za UAE, posetio je 23. aprila Peking i sastao se sa general-potpukovnikom Čang Dingčijuom, komandantom Narodnooslobodilačke vojske-Vazduhoplovnih snaga (PLAAF), u štabu Kine Ministarstvo odbrane.

Odlučivanje za J-20 izgleda verovatno, pošto su UAE već dobili kineski Falcon L-15 napredni školski avion. Isporuka Falcon L-15 se smatra kao posao kojim Kina dobija uporište na odbrambenom tržištu Bliskog istoka.

Ako UAE izabere J-20 za svoju flotu, to bi zaista promenilo uticaj SAD u regionu, kao što znamo. UAE igraju uticajnu ulogu na Bliskom istoku i ključni su partner Sjedinjenih Država. Oni sarađuju na različitim pitanjima, uključujući odbranu, neproliferaciju, trgovinu, sprovođenje zakona, energetsku politiku i kulturnu razmenu.

Kineski mediji su tvrdili da bi „pojava vrhunskih lovaca kao što je J-20“ izazvala ekskluzivni obrazac snabdevanja SAD u regionu. U članku se naglašava da su UAE i druge zemlje bogate naftom na Bliskom istoku uvek kupovale najbolje oružje za svoje snage, a s obzirom na to da je američki F-22 “Raptor” (program) ukinut i da se čini da je američka prodajna strategija "favorizuje" F-35 na Bliskom istoku; to je prilika za kineske lovce da uđu na Bliski istok.

Ono što će biti so na rani je to što su SAD tvrdile da je J-20 krađa američkog programa borbenih aviona pete generacije. Novinska priča Pentagona iz 2018. o godišnjem izveštaju Ministarstva odbrane o Kini pominje da bi očigledne sličnosti između J-20 i F-35 mogle biti rezultat špijunaže.

Na prvi pogled, izgleda da J-20 pokazuje neku sličnost sa F-35, posebno kombinovani prednji kraj tela krila i unutrašnje ugrađene, konformne izduvne cevi.

UAE I SAD – LjUBAVNA SVAĐA ILI RASKID

Ekonomski, UAE su najveće izvozno tržište Sjedinjenih Država u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike. Preko 1.000 američkih firmi posluje u UAE, a mnoge druge ga koriste kao regionalno sedište za poslovanje širom Bliskog istoka, severne Afrike i delova Azije.

U pogledu bezbednosne saradnje, dve zemlje su razvile jake međuvladine veze, uključujući blisku bezbednosnu saradnju. SAD imaju ambasadora koji boravi u UAE od 1974.

Druga američka medijska publikacija, The Hill, objavila je 2023. da Emirati sve više naginju ka Rusiji i Kini radi ekonomskog rasta i diplomatskog uticaja. Kina je najveći globalni trgovinski partner UAE bez nafte, a UAE su drugi po veličini trgovinski partner Kine.

Foto: EPA

2021. godine američki obaveštajci su saznali za tajni vojni objekat Kine u luci UAE. UAE su pristale da zaustave projekat na insistiranje Amerike, ali je izgradnja obnovljena do kraja 2022. Priključak za struju i vodu, zajedno sa izgradnjom perimetralnog zida, urađen je za logističku bazu PLA.

Izveštaj u Vašington postu iz 2023. godine ukazuje da su aktivnosti u luci u blizini Abu Dabija jedan od retkih slučajeva da se UAE priklanja kineskoj vojsci na račun svog dugogodišnjeg saveznika, SAD.

Izgrađene u okviru „Projekta 141“, logističke baze su deo kineskih planova da izgradi globalnu vojnu mrežu od najmanje pet prekomorskih baza i 10 lokacija za logističku podršku do 2030.

F-35 i J- 20 Foto EPA / Free Images Pixabay


F-35 PROTIV J-20

Lokid Martin F-35 Lajting 2 i Čengdu J-20 su dva napredna borbena aviona pete generacije.

F-35 je jednosed, jednomotorni, višenamenski lovac koji su razvile Sjedinjene Države. Dizajniran je za širok spektar misija, uključujući borbu vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. J-20, koji je razvila Kina, takođe je lovac pete generacije sa stelt mogućnostima.

Što se tiče dometa, kaže se da J-20 ima veći domet od F-35. Ovo mu omogućava da pređe velike udaljenosti bez dopunjavanja goriva, što je vitalni faktor u strateškim vazdušnim operacijama.

J-20 pokreće domaći motor koji se zove WS-15 turboventilator sa naknadnim sagorevanjem. Ovo mu omogućava da dostigne maksimalnu brzinu blizu 2 maha (1.535 milja na sat) sa plafonom od 60.000 stopa i dometom od skoro 700 milja.

Izveštava se da je J-20 brži od F-35. Rečeno je da je J-20 sposoban da radi pri maksimalnoj brzini od 2,0 maha, što je brže od brzine F-35 pri 1,6 maha.

J-20 takođe ima stend-of raketno lansiranje – sposobnost da ostane van dometa neprijateljske protivvazdušne odbrane i napadne raketama izvan vizuelnog dometa. Može da nosi više oružja od F-35. J-20 se takođe može pohvaliti nižim operativnim troškovima od F-35.

-J-20 radi sa kapacitetom poput „kamiona bombe“ da isporuči više ubojnih sredstava od F-35 u jednoj misiji, jer može da poleti sa 27.998 funti unutrašnjeg i spoljašnjeg ubojnog sredstva, u poređenju sa F-35 u “režimu zveri”, koji može da putuje sa 18.000 funti oružja, napisao je američki stručnjak za odbranu Kris Osborn.

F-35 ima prednost u odnosu na J-20 zbog svoje napredne avionike i paketa senzora. Američki lovac 5. generacije takođe ima mogućnost vertikalnog poletanja i sletanja (VTOL) i širok profil misije.

Ukratko, J-20 ima prednosti u dometu, kapacitetu naoružanja i prikrivenosti, dok se F-35 ističe u avionici, upravljivosti i svestranosti. Oba aviona predstavljaju najsavremeniju tehnologiju i redefinišu sposobnosti vazdušne borbe.

(eurasiantimes.com/Ritu Šarma)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)