RUSKI POTEZ SA "ISKANDERIMA" ZAPREPASTIO SVET: Javio se bivši general - "To je apsurdno" (FOTO)

Novosti online

26. 04. 2024. u 16:21

PENZIONISANI finski general-major Harri Ohra-aho, koji je bio i diorektor finske odbrambene obaveštajne agencije, objavio da su Rusi oformili artiljerijsko-raketnu brigada u Republici Kareliji.

РУСКИ ПОТЕЗ СА ИСКАНДЕРИМА ЗАПРЕПАСТИО СВЕТ: Јавио се бивши генерал - То је апсурдно (ФОТО)

Foto MO Rusije

Prema njegovim rečima, ta brigada raspolaže raketnim sistemima Iskander-M, ali ovaj general-major istiće da "to ništa neće promeniti".

- Ako se to obistini, neće ništa promijeniti", napisao je Ohra-aho na društvenoj mreži X. "Kako bilo da bilo, treba se braniti od Iskander projektila - dodao je on, pozivajući se na to da se ti raketni sistemi već nalaze južno od Sankt-Peterburga.

- Apsurdno je raketne sisteme s toliko velikim dometom stavljati blizu (finsko-ruske granice) jer će nam biti lake mete - objasnio je Ohra-aho.

Sari Arho Havren, naučna savetnica u trustu mozgova Rojal junajted servisiz intitjut (RUSI) rekla je da je Finska na ruski potez reagovala "smireno".

"Hari Ohra-aho ima pravo. To neće ništa promeniti. Rusija je i pre mogla na sličan način da napadne  Finsku. Ova je objava zamišljena kao poruka i reakcija na članstvo Finske u NATO-u i kao odgovor na proširenje NATO-a",  rekla je Sari Arho Havren.

Raketni sistemi Iskander-M imaju domet oko 500 km, a neki vojni stručnjaci navode da mogu dosegnuti čak 700 km.

Iskander-M može da nosi nuklearne bojeve glave od 680 kilograma. Njegove rakete mogu doseći visinu od 48 kilometara i mogu da lete brzinom sedam puta većom od brzine zvuka.

(Jutanji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini