"ŠARL DE GOL" POD PALICOM NATO: Prvi put u istoriji francuskim nosačem aviona rukovodi američki admiral

NOSAČ aviona "Šarl de Gol" će, tokom dve sedmice, biti stavljen pod direktnu komandu NATO, što je prvi put u istoriji.

ШАРЛ ДЕ ГОЛ ПОД ПАЛИЦОМ НАТО: Први пут у историји француским носачем авиона руководи амерички адмирал

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ovom formacijom, s tri hiljade marinaca, od 26. aprila do 10. maja komandovaće američki admiral, u okviru taktičkog štaba Strajkfor NATO, specijalizovanog za operacije u Mediteranu, čije je sedište u Lisabonu u Portugaliji.

Ovaj angažman zvanični Pariz vidi kao simbol ojačane saradnje s NATO spram ruske pretnje. Iz francuskog minstarstva vojske su poručili da će misija omogućiti jačanje snaga kolektivne defanzive i odvraćanja i doprineti regionalnoj stabilnosti. Od ruske ivanzije na Ukrajinu, NATO je pojačao prisustvo vodenih snaga u Evropi.   

To se, međutim, nimalo nije dopalo ni krajnjim levičarima, ni nacionalnim desničarima. Povela se velika polemika.

- Tuga. Ovim je istaknuto vazalstvo – poručio je lider Nepotčinjenih Žan Lik Melanšon.

Slično misle i političari s druge političke krajnosti.

- Jedini francuski nosač aviona pod NATO komandom: to su posledice politike napuštanja suvereniteta sa Makronom – naglasio je portparol Nacionalnog okupljanja Žan Len Lakapel.

Ovo nije prvi put da "Šarl de Gol" nastupa u vežbama i operacijama NATO, ali je do sada uvek to bilo pod nacionalnom kontrolom.

- Francuska nikada ne gubi komandu nad svojim snagama stavljenim pod zastavu NATO. Mi smo suvereni – pokušao je da umiri kritičare francuski ministar vojske Sebastijan Lekorni.

Zapadni saveznici započeli su opsežnu vojnu misiju u vodama Mediterana u kojoj učestvuje i "Šarl de Gol". Nazvana "Akila", odnosno "Orao" po fonetskoj transkripciji s latinskog, uklapa se, kako su istakli organizatori, u logiku osiguravanja mandata NATO koji osigurava bezbednost zemalja članica politikom odvraćanja. Reč je o svojevrsnom slanju poruke Rusiji u aktuelnoj situaciji.

- Reč je o zajedničkom angažmanu jačanja saradnje i obezbeđivanja i kompatibilnosti – poručila je portparolka NATO Fara Dahlala.

"Akila" će trajati šest nedelja, a započela je isplovljavanjem brodova ove sedmice iz matičnih luka. "Šarl de Gol" je isplovio iz Tulona. U misiji učestvuju fregate petnaestak zemalja, među kojima SAD, Francuske, Grčke, Španije, Italije i Portugalije.

Foto: Goran Čvorović

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori