"POTPUNI PROMAŠAJ ZAPADA": Sijarto o sukobu u Ukrajini - Mađarska je jedna od zemalja koje pate od posledica svega toga

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

25. 04. 2024. u 13:23

SUKOB u Ukrajini je potpuni promašaj Zapada, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na sastanku sa ministrom rada i socijalne zaštite stanovništva Azerbejdžana Sahilom Babajevim, prenosi azerbejdžanska novinska agencija APA.

ПОТПУНИ ПРОМАШАЈ ЗАПАДА: Сијарто о сукобу у Украјини - Мађарска је једна од земаља које пате од последица свега тога

FOTO: AP/Tanjug

- Kao rezultat sankcija EU, inflacija i cene energenata su porasle. Mađarska je jedna od zemalja koje pate od posledica svega toga. Povećani su energetski dugovi zemlje, a inflacija je prošle godine porasla sa 2 odsto na 27 odsto. Naša vlada je radila na tome. Inflacija je sada na kontrolisanom nivou – četiri odsto i planiramo da je zadržimo na tom nivou - kazao je Sijarto na desetom sastanku zajedničke komisije za ekonomsku saradnju vlada Azerbejdžana i Mađarske.

Šef mađarske diplomatije je ranije rekao da Mađarska neće odobriti izdvajanje dve milijarde evra iz Evropskog fonda za mir državama članicama EU za isporuku oružja Ukrajini, sve dok Kijev ne da garancije da mađarska preduzeća neće ponovo biti uvrštena na listu "međunarodnih sponzora rata".

Prema njegovim rečima, osim 500 miliona evra, koje Mađarska blokira skoro godinu dana, Evropska unija želi da isplati zemljama članicama još 1,5 milijardi evra iz Evropskog mirovnog fonda za oružje Kijevu.

- Stav Mađarske je nepromenjen. Sve dok ne dobijemo garancije da Ukrajina neće zaustaviti 'lov na veštice' na mađarska preduzeća, nećemo pristati na takav predlog -  kazao je Sijarto.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona