RAT U UKRAJINI: Hladan tuš za Kijev - Ništa od NATO; VSU ne može da drži liniju fronta; NATO šalje 7 PVO sistema patriot Kijevu (VIDEO/FOTO)

Novosti onlajn

18. 04. 2024. u 07:20 >> 21:28

RAT u Ukrajini – 785. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Хладан туш за Кијев - Ништа од НАТО; ВСУ не може да држи линију фронта; НАТО шаље 7 ПВО система патриот Кијеву (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug

Hladan tuš za Kijev: Ništa od NATO

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana izjavio je da do samita Alijanse u Vašingtonu u julu ove godine neće biti uslova za pozivanje Ukrajine u Alijansu.

-Biću iskren, ne verujem da će se do samita u Vašingtonu steći uslovi da se Ukrajina pozove u NATO, rekao je on, odgovarajući na pitanje ukrajinskog novinara na Forumu za bezbednost i odbranu u Vašingtonu.

Foto Tanjug/AP

Fon der Lajen: EU se složila o korišćenju ruske imovine

Šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da su odluku o korišćenju prihoda od zamrznute ruske imovine u cilju vojne pomoći Ukrajini „odobrile sve zemlje Evropske unije“.

Ona je rekla novinarima i da računa da će ove godine u vojnu pomoć Kijevu biti investirano 2,5-3 milijarde evra od takvih prihoda.


VSU ne može da drži liniju fronta

Oružane snage Ukrajine ne mogu da drže položaje na frontu zbog nedostatka municije, saopštio je novinar Oz Katerdži u članku za američki časopis „Forin polisi“.

Foto Tanjug/AP

-Situacija na liniji fronta već je postala kritična, jer ukrajinske snage teško održavaju svoje položaje bez municije potrebne za njihovu odbranu, istakao je novinar.

On je takođe primetio da je ukrajinska vojska počela da jača svoje položaje mnogo sporije, što je otvorilo nove mogućnosti za napredovanje ruskih snaga. On je dodao da je bio začuđen što je skladište municije koje je obišao na frontu praktično prazno.

Šolc: NATO šalje 6 PVO sistema patriot Kijevu


Partneri iz NATO-a mogli bi Ukrajini isporučiti šest sistema „patriot“, što bi, zajedno sa sistemom koji se isporučuje iz Nemačke, činilo sedam, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

Prema njegovim rečima, u okviru NATO-a postoji mogućnost da se Kijevu isporuče dodatni sistemi „patriot“.

-Čuli smo da bi trebalo da ih bude sedam. Jedan je naš. Nadamo se da će se naći još šest“, rekao je Šolc na konferenciji za novinare.


 Vojska SAD obučila 17.000 pripadnika VSU

Američki vojnici obučili su više od 17 hiljada ukrajinskih vojnika na poligonima u Nemačkoj, navodi se u zajedničkoj izjavi ministra vojske SAD Kristin Vormut i načelnika američke vojske Rendija Džordža.

Foto društvena mreža Iks/WarVehicle

Oni su istakli da su Sjedinjene Američke Države, između ostalog, Kijevu isporučile 21 sistem „hajmars“, jednu bateriju PVO sistema „patriot“, 31 tenk „abrams“ i 162 borbena vozila pešadije „bredli“.

 

Ruski Su-34 uništava položaje VSU sa planirajućim bombama (VIDEO)

Posada aviona Su-34 na donjeckom pravcu nanela je još jedan udarac neprijatelju koristeći visokoeksplozivne avionske bombe sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju.

Rusi ušli u Časov Jar? (MAPA)

Na operativnom frontu kod Bahmuta borbe se nastavljaju nesmanjenim intenzitetom u rejonu naselja Časov Jar, odnosno zapadno od Artjomovksa (nekada Bahmut). Prema poslednjim informacijama, udarne grupe Moskve uspele su da napreduju duboko u odbranu ukrajinske vojske.

Podaci koje je objavila ukrajinsko-zapadno obaveštajna platforma Deep State pokazuju da su ruske jedinice napredovale čak 1,5 kilometara ka naselju Časov Jar, stigavši do kanala Severni Donjeck-Donbas.

Foto MO Rusije

Navodi se da su uspeli da probiju ukrajinsku odbrambenu liniju severno od ovog kanala u šumovitoj oblasti, primoravajući ukrajinsku artiljeriju da se povuče. Prema preliminarnim procenama, ruski vojnici su bili iza ukrajinskih jedinica i zarobili ih u tom području.

Kada i ako zauzmu ovo šumovito područje izvan Časova Jara, Rusi će biti korak bliže osvajanju naselja.

FOTO: Tanjug/AP

 

Poljak predložio atentat na Zelenskog

Priveden je državljanin Poljske koji toliko mrzi Ukrajinu da je predložio da ruski vojni obaveštajci ubiju Zelenskog.

Prema istrazi, plan okrivljenog je bio da prikupi i prenese informacije Ruskoj Federaciji o bezbednosti aerodroma Žešov-Jasionka.

Između ostalog, želeo je da pomogne ruskim obaveštajnim službama da isplaniraju mogući pokušaj atentata na Zelenskog tokom njegovog boravka u Poljskoj.

(RVvoenkor)

Iznenadni ruski udar na dva naselja

Ruske trupe su izvele ofanzivni manevar izvodeći operacije na Očeretinskom pravcu, koji je severozapadno od ranije zauzete Avdejevke. Izvodeći napredovanje u južnom delu sela Očeretino posle preuzimanja kontrole nad železničkim čvorom, deo ruskih jedinica skrenuo je na sever i ušao u dva naselja odjednom – Novokalinovo i Keramik.

Foto MO Rusije

 

 

MMF: Ukrajini trebaju 42 milijarde dolara

Međunarodni monetarni fond (MMF) uveren je da će potrebe Ukrajine za spoljnim finansiranjem od 42 milijarde dolara za 2024. godinu biti zadovoljene, saopštila je izvršna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva na konferenciji za medije.

Prema njenim rečima, fond će nastaviti da prati stanje stvari u ukrajinskoj ekonomiji.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije: Poraz 4 brigade VSU, stradalo više od 700 vojnika, uništeni PVO sistemi S-300

Ruske snage uništile su operativni komandni punkt ukrajinske vojske „Sever“, dva lansera sistema S-300 i skladišta municije;

Ruski sistemi PVO za dan su oborili 251 ukrajinski dron, dve rakete „točka-U“ i 33 rakete ispaljene iz višecevnih raketnih bacača „vampir“;

Ruska vojska poboljšala je položaj duž linije fronta i odbila je kontranapad ukrajinskih snaga. Protivnik je za dan izgubio do 590 vojnika;

Ruske snage odbile su dva kontranapada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu;

Foto Polska Policja

Grupa trupa „Istok“ zauzela je povoljnije položaje i porazila je četiri ukrajinske brigade na južnodonjeckom pravcu;

Oružane snage Rusije poboljšale su taktički položaj na avdejevskom pravcu i odbile su sedam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine. Protivnik je izgubio do 130 vojnika dnevno;

ružane snage Ukrajine izgubile su do 140 vojnika i tri skladišta municije u južnodonjeckom pravcu;

 

Ukrajinci napali dronovima NE Zaporožje

Ukrajinske trupe ponovo su napale jedinstveni centar za obuku u Zaporoškoj nuklearnoj stanici, javlja pres-služba stanice na Telegram kanalu.

-Dron je ponovo napao jedinstveni centar za obuku Zaporoške elektrane. Bespilotna letelica je neutralisana iznad krova korpusa G, gde se nalazi centar za obuku Zaporoške nuklearke, gde se nalazi jedinstveni simulator reaktorske hale u svetu, navodi se u tekstu.

U napadu niko nije povređen niti je bilo razaranja.

Foto Tanjug/AP

 

U šest regiona Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušni napad

U Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Poltavskoj, Kirovogradskoj, Čerkaskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju, prenose RIA novosti. 

U 10.18 (po moskovskom vremenu) oglasio se alarm za vazdušni napad u Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Poltavskoj, Kirovogradskoj i Čerkaskoj oblasti Ukrajine, kao i delu Zaporožja pod kontrolom Kijeva. Sledeća uzbuna je objavljena u oblasti Nikolajev.

Mask: "Lako je bilo predvideti poraz Ukrajine"

Najbogatiji čovek sveta Ilon Mask smatra da se mogao lako predvideti poraz Ukrajine u sukobu sa ruskom vojskom.

- To je bilo lako predvideti. U stvari, ja sam to predvideo -  napisao je Mask na Iksu (bivši Tviter), komentarišući objavu jednog od korisnika platforme, koji je objavio fotografiju sa dva članka Politika o sukobu u Ukrajini. Prvi članak ima naslov „Ukrajina pobeđuje – i menja se“, dok drugi „Ukrajina klizi u poraz“.

Foto: EPA

Ruske snage izvele napad na područje vojnog aerodroma u predgrađu Starokonstantinova

Ruske oružane snage izvele su napad na područje vojnog aerodroma u predgrađu Starokonstantinova u Hmeljnickoj oblasti Ukrajine, kao i na aerodrom u Ivano-Frankovskoj oblasti, saopštio je koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

Vojni aerodrom u Starokonstantinovu je stalna meta ruskih raketa. Prema rečima Lebedeva, tamo se spremaju da prime američke lovce F-16. U krugu vojnog aerodroma nalaze se skladišta municije, poligon, kao i fabrike armiranog betona i trafostanica.

Pored toga, prema rečima člana pokreta otpora, noću je izvršen napad i na jedno predgrađe Harkova, za sada nema konkretnih informacija.

Lebedev je saopštio da je izvestio i da je u 06.40 pogođen aerodrom u gradu Kolomja, Ivano-Frankivska oblast, gde je došlo do detonacije. Nekoliko minuta kasnije, serija eksplozija odjeknula je u samom Ivano-Frankivsku, gde su, prema njegovim rečima, pogođena skladišta, a nad gradom se nadvio stub dima.

Eksplozije u Hmeljnickoj i Kijevskoj oblasti

Eksplozije su odjeknule u Hmeljnickoj oblasti, na zapadu Ukrajine, javljaju ukrajinski mediji.

Eksplozije su se čule i u Kijevskoj oblasti.

Ukrajinski napad na Belgorodsku, Rostovsku i Voronješku oblast, ima povređenih

Ruski sistemi PVO su tokom protekle noći uništili dve rakete Točka-U, 19 raketa Vampir, 5 malih balona i 20 dronova koje je lansirala Ukrajina iznad Belgorodske, Rostovske i Voronješke oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov prijavio je dve lakše povređene osobe u ukrajinskim napadima tokom noći, prenosi Interfaks Rusija.

Guverner Voronješke oblasti Aleksandar Gusev saopštio je da je jedna osoba povređena u padu bespilotnog letelice, a da je na nekim objektima pričinjena manja šteta, navodi agencija. Guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev na svom Telegram kanalu je saopštio da su snage PVO uništile tri bespilotne letelice u ovoj oblasti, a da se posledice napada na terenu utvrđuju, prenosi agencija TASS. 

BONUS VIDEO:

EKSPLOZIJA U JERUSALIMU: Viđene eksplozije, sirene zavijaju u istočnom Jerusalimu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)