HITAN SASTANAK U BRITANIJI: Rat sve bliži, odbrana slaba, a nikakav plan ne postoji

Tanjug

03. 04. 2024. u 07:25

VLADA Velike Britanije nema plan odbrane u slučaju konflikta, niti postoji odrednica za mobilizaciju i pokretanje ratne industrije uprkos rastućim tenzijama u svetu, tvrdi Skaj njuz.

ХИТАН САСТАНАК У БРИТАНИЈИ: Рат све ближи, одбрана слаба, а никакав план не постоји

Foto: Profimedia

Kako tvrdi britanski list, zvaničnici ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, kao i kabineta premijera Rišija Sunaka, sastaće se sledeće nedelje kako bi razgovarali na koji način bi London odgovorio u slučaju oružanog sukoba.

Skaj njuz takođe navodi da zvaničnici ispituju stari, ali sveobuhvatni sistem tranzicije iz mira u rat iz dokumenta ''Ratna knjiga vlade'', koji se nalazi u Nacionalnoj arhivi, kao i da razmatraju taktiku iz Drugog svetskog rata o tajnim fabrikama koje su omogućile proširenje kapaciteta proizvodnje vojne opreme.

Ministar odbrane Grent Šaps je u govoru u januaru podsetio na predratno stanje i saopštio da bi Britanija u roku od pet godina na neki način mogla da uđe u konflikt sa Rusijom, Severnom Korejom, Kinom i Iranom.

Visoki vojni zvaničnici upozoravaju da je protivvazdušna odbrana zemlje slaba, a da obalska ''praktično ne postoji'', dok su civili i industrija, kako tvrde, potpuno nepripremljeni za sukob.

Neki od zvaničnika tvrde da su pokušali da stave pritisak na vladu kada je u pitanju odbrana pre jedne decenije, zbog rastuće pretnje s ruske strane, ali da je priprema za rat bila previše skupa, kao i da su zvaničnici poricali mogućnost ponovnog rasta tenzija između Zapada i Moskve, piše Skaj njuz.

Ovaj list navodi da bi se, u slučaju konflikta, trebalo podsetiti sistema i prakse iz Drugog svetskog rata i Hladnog rata, što je uključivalo mobilizaciju stanovništva, brzo pokretanje industrije, skladištenje novca, zatvaranje škola i racionalizacija hrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!