"DOBRO SMO SARAĐIVALI DUGI NIZ GODINA" Šreder: Moje prijateljstvo sa Putinom moglo bi da pomogne da se okonča sukob u Ukrajini

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

28. 03. 2024. u 19:09

BIVŠI nemački kancelar Gerhard Šreder smatra da bi njegovo prijateljstvo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom moglo da igra ulogu u pregovaračkom procesu o sukobu u Ukrajini.

ДОБРО СМО САРАЂИВАЛИ ДУГИ НИЗ ГОДИНА Шредер: Моје пријатељство са Путином могло би да помогне да се оконча сукоб у Украјини

Foto: Profimedia

- Dobro smo sarađivali dugi niz godina. Možda to može da pomogne u pronalaženju pregovaračkog rešenja - rekao je političar u intervjuu za DPA.

Šreder je naglasio da rešenje za sukob u Ukrajini vidi samo za pregovaračkim stolom i nije isključio da bi njegovo lično prijateljstvo sa predsednikom Putinom moglo da odigra pozitivnu ulogu u tome.

Portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu bivšeg nemačkog kancelara, istakao je da su dobri odnosi između zvaničnika pomagali u rešavanju složenih pitanja, ali da Rusija sada ne vidi takvu političku volju među aktuelnim evropskim političarima.

- Dobri konstruktivni lični odnosi uvek mogu pomoći u rešavanju međudržavnih pitanja. I to su više puta dokazivali bivši kancelar (Gerhard) Šreder i predsednik Rusije (Vladimir) Putin. U vreme kada je Šreder bio na čelu svoje zemlje, to je pomagalo da se reše najteža pitanja i osigura napredak u razvoju bilateralnih odnosa. Nažalost, sada ne vidimo takvu političku volju među aktuelnim političarima i ne čujemo takve reči od njih -  zaključio je Peskov.

Prošle godine, Šreder je za Berliner cajtung rekao da mu se ukrajinska strana obratila 2022, pitajući se da li može da posreduje u pregovorima sa ruskom stranom. Prema njegovim rečima, Kijev je bio spreman da sklopi mirovni sporazum sa Rusijom, ali su SAD to zabranile.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: HAPŠENjE U MOSKVI - Sumnja se da je priveden jedan od terorista

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!