"PROVOKACIJA" Moskva: NATO se u Istočnoj Evropi priprema za moguć sukob sa Rusijom

Novosti online

28. 03. 2024. u 08:21

AKTIVNOSTI NATO-a u Istočnoj Evropi i u Crnomorskom regionu imaju za cilj pripremu za moguć sukob sa Moskvom, rečeno je u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

ПРОВОКАЦИЈА Москва: НАТО се у Источној Европи припрема за могућ сукоб са Русијом

Foto: AP

U Ministarstvu su ukazali na jačanje vojnog potencijala bloka u Rumuniji, Poljskoj i baltičkim zemljama. Aktivnosti ove vrste su provokacija koja podstiče vojnu napetost na ruskim granicama i stvara dodatnu pretnju bezbednosti zemlje.

- Sve je to usmereno na pripremu saveznika u NATO-u za potencijalni sukob sa našom zemljom - podvukli su u ruskom Ministarstvu za Sputnjik.

Kao primer su naveli militarizaciju Istočne Evrope i Crnomorskog regiona širenjem rumunske vazdušne baze.

Vlasti Rumunije su ranije obećale da će uložiti 2,5 milijardi evra u modernizaciju avio-baze „Mihail Kogelničanu“ u okrugu Konstanca. Tamo će biti formiran vojni grad u kome se može smestiti 10.000 vojnika sa porodicama. Televizija „TVR info“ je objavila da će modernizacija omogućiti da se do 2040. godine baza pretvori u najveći NATO objekat u Evropi. Američka vojska je, inače, koristi od 1999. godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je navelo da će pratiti akcije Rumunije, procenjivati rizike i uzimati ih u obzir tokom vojnih planova.

Moskva je više puta napominjala da je Severnoatlantska alijansa usmerena na konfrontaciju, a njeno dalje širenje neće Evropi doneti veću bezbednost. Kremlj je naglasio da Rusija ne predstavlja pretnju nijednoj zemlji bloka, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024