NAKON "IZBACIVANJA" IZ VLADE: Za Pupovca je to odluka SDSS-a

Stvara se hrvatska vlada između HDž-a i Domovinskog pokreta, a SDSS gubi sve važne položaje u državi.

НАКОН ИЗБАЦИВАЊА ИЗ ВЛАДЕ: За Пуповца је то одлука СДСС-а

Foto HINA/ ZVONIMIR KUHTIC

Bezrezervno su podržavali HDž, glasali za sve zakone koje je Plenkovićeva vlada predložila, dizali ruke kada se to od njih tražilo, a sada su izbačeni iz hrvatske vlade. To je sudbina SDSS-a kojeg godinama vodi Milorad Pupovac, koji sada najavljuje novu taktiku manjinskih poslanika, koju je opisao „jedni će čuvati vodu, drugi vatru“. Time misli na one manjinske poslanike koji će podržati desnu vladu HDž-a i Domovinskog pokreta i na o ne, među kojima su i Srbi, koji će ostati izvan vlade.

Aždaja nacionalizma i ekstremizma dolazi na vrata, najavljuje Pupovac, ali i tvrdi da radikalizmu, ekstremizmu i zatucanosti ne sme biti mesta u novoj vladi. „Biće to šahovska igra, ponekad igra mačke i miša i to trebaju znati svi, i oni koji su unutra i koji su vani”. Lider Srba u Hrvatskoj očito i dalje stoji uz hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, usprkos sudbini koju je doživeo SDSS. „Nisam siguran da je imao drugog izbora, kao što nisam siguran da je Hrvatska imala drugog izbora“, komentariše verovatnu koaliciju HDž i Domovinskog pokreta, koji je izborio partnera u vlasti upravo na antisrpskoj kampanji. „Oni su samo teško kompromitovali politički prostor zemlje“, zaključuje Pupovac, koji tvrdi da nije tačno da je Domovinski pokret isključio Srbe, već da su to oni sami odlučili.

Predsednik SDSS-a upire prst i u šefa države Zorana Milanovića, koji je po njegovom mišljenju legalizovao Domovinski pokret. „Znamo ko je bio master of the game i ko su bili teklići u toj igri. Ne verujem da će se on zapitati to“.

Isključivanje Srba izazvalo je i brojne reakcije u Hrvatskoj, a bivši ministar i politički analitičar Goranko Fižulić kaže da se HDž vratio tamo gde ga je pre osam godina Andrej Plenković zatekao. „Time je priznao svoj lični i politički poraz jer ne samo da nije promenio HDž ni Hrvatsku nego sastavlja vladu sa onima o kojima misli sve najgore i čiji je jedini preduslov bio da iz nje budu izbačeni Srbi“.

Poslanici SDSS-a više neće biti izabrani za važne funkcije unutar parlamenta, pa tako ni Pupovac predsednik Odbora za ljudska prava i prava manjina. Politički uticaj znatno će se smanjiti, a članovi SDSS-a više neće biti državni sekretari, ni na viđenijim mestima u državnoj upravi. Članstvo za sada ne reaguje, a očita najava da će SDSS „čuvati zemlju izvana“ deluje pomalo komično, jer i u ovih osam godina kako su bili deo vlasti nisu učinili mnogo da se položaj Srba u Hrvatskoj znatnije poboljša. „Verujem da će se Plenković i ljudi koje odabere znati nositi sa izazovima, inače bismo ostali po strani da ne verujem“, kaže Pupovac, ali nije jasno kako on zamišlja da će i dalje ostati„u igri“.

Pregovori o novoj vladi nastavljaju se između HDž-a i Domovinskog pokreta, koji traži mnogo veće plate za ministre. Do sada su ministri zarađivali oko 2800 evra, a istaknuti član Domovinskog pokreta i uspešni poslovni čovek kaže da moraju biti znatno više, jer niko u Hrvatskoj za te novce neće da radi naporan posao ministra. Ostaje da se vidi da li će Domovinski pokret dobiti resor kulture ili samo tri ministarstva, sa čime se je HDž složio. Za sada se ne znaju ni potencijalni ministri u novoj vladi, ali svi su izgledi da će vlada imati dovoljnu podršku u Saboru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)