"DOGODIĆE SE NEŠTO NEOBIČNO": Politički analitičar o stanju u Hrvatskoj posle izbora

Tanjug

25. 04. 2024. u 10:57

OSAM dana od parlamentarnih izbora u Hrvatskoj još nema naznaka ko bi mogao da formira novu većinu i vladu, pregovarački timovi HDZ-a i Domovinskog pokreta danas su na pauzi, a analitičar, profesor Žarko Puhovski smatra da je najmanje neverovatna opcija vlada HDZ-a sa delom DP-a i delom manjina, pa veruje da će se, kako kaže, dogoditi nešto neobično.

ДОГОДИЋЕ СЕ НЕШТО НЕОБИЧНО: Политички аналитичар о стању у Хрватској после избора

Foto: Profimedia

- Sad se pokazuje koliko je važno to što je eliminisan iz čitave priče Zoran Milanović. To su sve ljudi koje on može pokupiti za sebe. Milanović je bio gromobran oko kojeg su se mogli okupljati, ali je otišao dovoljno desno da je prihvatljiv. Žele ga i Penava i Most. Onda imate paradoks da bi i mostovci i Penava hteli Milanovića, a ne SDP i hteli bi HDZ, a ne Plenkovića. Ta logika ne može da funkcioniše i zato će se dogoditi nešto neobično - dodaje.

Puhovski kaže da Most oponaša DP zaoštravanjem svojih zahteva, a argument protiv SDSS-a da su bili pomagači HDZ-a ocenjuje neverovatnim i tumači ga kao prikriveni nacionalizam:

- Moje pitanje stalno iznova glasi: Je li prihvatanje takvog nacionalizma realna cena za smenjivanje HDZ-a - naveo je Puhovski.

Smatra da bi većina koju bi formirali HDZ, deo DP-a i deo manjina bila problem i za liberale.

- Oni su se dobro povezali s manjinama. Ali i dalje mislim da je najmanje neverovatna verzija dogovor HDZ-a barem s delom DP-a i delom manjina. Onda će biti pitanje do koje mere je Milorad Pupovac spreman da igra ulogu timskog igrača koji će primiti metak za tim i povući se u ime jedinstva - kazao je Puhovski.

Smatra da je uprkos visokoj izlaznosti građana na izbore, preko 60 odsto, HDZ prošao vrlo dobro, dok za SDP kaže da je prošao loše, a kao glavnog krivca za to označio je Milanovića.

Kada je o predstojećim evropskim izborima reč, Puhovski kaže da će se oni gledati sa plaže. Smatra da se evropski problemi u Hrvatskoj ne shvataju kao domaća tema.

- Još uvek ne shvatamo da je to domaća politika. Kod nas se te ideje radikalne desnice ne smatraju posebnim problemom jer to imamo ovde svaki dan. U Evropi će desnica izazvati u velikom delu veću izlaznost. To će dovesti u pitanje mogu li se zeleni i liberali mobilizovati. Iz Hrvatske će se to gledati s plaže - zaključio je Puhovski.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)