"DOBRI SRBI" ONI KOJI POŠTUJU "OLUJU"?! Uslovi Domovinskog pokreta za koaliciju sa HDZ-om

GRADONAČELNIK Vukovara i šef Domovinskog pokreta o kojem zavisi politička budućnost Andreja Plenkovića i HDZ Ivan Penava postavlja svoja "pravila" kako da se dođe do nove vlade u Hrvatskoj.

ДОБРИ СРБИ ОНИ КОЈИ ПОШТУЈУ ОЛУЈУ?! Услови Домовинског покрета за коалицију са ХДЗ-ом

Privatna arhiva, Forum Srbi.hr, Arhiv Vojvodine

- Domovinski pokret nema ništa protiv nacionalnih manjina, ali SDSS i stranka Možemo za nas su neprihvatljivi. Nisam od juče u politici. Čovek sam koji se sa punim razlogom borio protiv nametanja dvojezičnosti u Vukovaru - kaže Penava, a među njegovim saradnicima je i Tomislav Josić, koji je učestvovao u razbijanju ćiriličnih tabli u Vukovaru, tvrdeći da je "ćirilica došla sa tenkovima" i da UN ne traži dvojezičnost u Vukovaru.

Penava tvrdi da je kao gradonačelnik bez problema išao na službu u srpsku pravoslavnu crkvu, a da su u gradskom veću na listi Domovinskog pokreta i dvojica Srba, Savo Manojlović i Radivoj Đurić.

- Ima ih još. Da ih mrzimo, da li bismo ihstavili na liste? No, dolazimo do ključne teme, kakvi Srbi.

Penava kaže da nema problema dok srpska nacionalna manjina poštuje hrvatske zakone, "ali ljudi koji finansiraju tvorevine kao što su zagrebačke 'Novosti' ne dolaze u obzir". Istovremeno, podobnim Srbima smatra one "koji poštuju Oluju".

Foto: Printsrkin

Poslednjih dana u javnosti se pravi percepcija da će novu vladu u Hrvatskoj formirati zajedno HDZ i Domovinski pokret, a pripadnici manjina, među kojima i tri srpska poslanika, podržavaće je izvan Sabora. Milorad Pupovac tvrdi da nije došlo do dramatičnije destabilizacije političkih odnosa u Hrvatskoj, dok većina političkih analitičara tvrdi da je zemlja krenula udesno.

Plenković je isticao pozitivnu saradnju koju je imao sa SDSS, naglašavajući da su uvek glasali u Saboru za sve predloge koje je vlada imala, tako i za zakon o hrvatskom jeziku koji je levica žestoko kritikovala. Pupovac je nekoliko puta bio presudan da Plenkovićeva vlada ne padne, a sada je u situaciji da će premijer morati da ga otpiše ako želi da ostane na vlasti.

Zajednički cilj

Iako je izgubila izbore, levica se još nada da će sastaviti vladu. Nagovaraju i krajnje desničarske stranke da podrže vladu nacionalnog spasa kojoj bi bio glavni cilj da ukloni HDZ sa vlasti.

Sa druge strane, nema inicijativa da SDSS podrži levičarsku vladu koju bi vodio Zoran Milanović, možda i zbog izuzetno loših odnosa lidera Srba i sadašnjeg predsednika države. Milanović je često optuživao Pupovca da prikriva navodni kriminal HDZ, a nazivao ga je pogrdnim izrazima kao "lopuža" i "plačibaba". Tvrdio je da Pupovac nije pravi predstavnik Srba u Hrvatskoj, a šef SDSS je njegove izjave nazivao opasnim.

- Ono kako Milanović govori, "alo", "helou", "rokanje", tako se govori u birtijama - primetio je Pupovac.

Hrvatska se sprema i za evropske izbore, a na listi HDZ je na prvom mestu Andrej Plenković. Premijer naglašava da mu je cilj da treći put bude na čelu vlade i da neće nastaviti političku karijeru u Briselu, iako inostrani mediji kao što je nemački "Bild" tvrde da je u igri za šefa Evropske komisije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)