GENIJE IZ KIKINDE, NAJBOLJI MLADI FIZIČAR NA SVETU: Andrej Popović, još jedan zlatni olimpijac

Lj. Begenišić

02. 05. 2024. u 20:41

Od svih oblasti u fizici najviše me zanima astrofizika, ali trenutno se više bavim kvantnom fizikom jer na tu temu pišem novi naučno-istraživački rad. Cilj mi je da upišem astrofiziku na Matematičkom fakultetu u Beogradu, a voleo bih da jednog dana budem i istraživač u CERN-u.

ГЕНИЈЕ ИЗ КИКИНДЕ, НАЈБОЉИ МЛАДИ ФИЗИЧАР НА СВЕТУ: Андреј Поповић, још један златни олимпијац

privatna arhiva

Ove velike planove iznosi nam sedamnaestogodišnji Andrej Popović, učenik trećeg razreda gimazije "Dušan Vasiljev" u Kikindi koji je - najbolji mladi fizičar na svetu. Tu titulu donela mu je zlatna medalja na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja je održana u Indoneziji. Njega, osim astrofiztike zanima i nuklearna fizika i upravo je iz ovih oblasti pokazao izvanredno znanje među đacima najprestižnijih svetskih škola. Od maksimalnih 100 poena na međunarodnoj Olimpijadi, osvojio je 92, što mu je donelo zlatnu medalju.

Kao izvanredan mladi fizičar imao je priliku da obiđe najznačajniji naučni centar u Evropi - CERN i to kao jedini učenik u okviru delegacije Srbije. Bila je to prilika da se detaljnije upozna sa načinom rada ove naučne institucije, ali i da ostvari kontakte sa vrhunskim stručnjacima iz oblasti koju je odabrao i u kojoj je najbolji.

- Moj cilj je da budem istraživač u CERN-U, to je jedan od najuticajnijih centara nauke u svetu i bila bi mi čast da radim tamo. Upoznao sam dosta naših naučnika u toj organizaciji i svideli su mi se njihov princip rada i posvećenost datim eksperimentima velikih razmera - priča nam ovaj gimnazijalac. -Naravno, život je preda mnom i ne mogu da garantujem tačno čime ću se baviti, ali mi je drago što sam imao priliku da posetim jednu tako veliku naučnu instituciju kao što je CERN.

Andreja zovu u genijem iz Kikinde, a njegovi profesori kažu da je reč o svestranom učeniku koji se od osnovne škole takmiči iz gotovo svih predmeta.

Veliku upesi ovog gimnazijalca mnogo znače za staru kikindsku gimnaziju, a direktorka Mirjana Dražić ga hvali i ističe da je reč o momku koji je izuzetno organizovan, i čijem životu postoji vreme za sve, koji nije izdvojen od svojih vršnjaka.

- Naprotiv, uspeo je da pronađe pravu meru između velikog broja obaveza koje je preuzeo na sebe i socijalnog života koji je tipičan za prosečnog gimnazijalca - ističe direktorka. - Gotovo sam sigurna da ga čeka blistava budućnost u svakom smilsu, što on defintivno zaslužuje.

Andrejev talenat roditelji i nastavnici uočili su od ranog detinjstva. Učenje mu je oduvek išlo lako, a osim u fizici uspešan je iz svih predmeta. Bio je đak generacije u osnovnoj školi a sada u gimnaziji imam prosek 5,00. Godinama se takmičio i u sportu, trenirao je aikido i osvajao medalje. Sada je u prvom planu nauka.

Ovaj mladić je od četvrtog razreda osnovne škole član Regionalnog centra za talente "Nikola Tesla" u Beogradu, gde su ga od roditelji dovodili iz Kikinde svakog vikenda.

Roditelji su, inače, vrlo rano primetili da njihovog sina zanimaju svemir i planete i nastojali da ga u tome prate. Godinama unazad, umesto na izlete, viknedom su ga vozili u Beograd u Centar za talente. On je uživao u tome i jedva je čekao subotu i nedelju da radi u Centru i tamo vidi drugare.

Međutim, veliki talenat ovog dečaka za fiziku ne treba nikoga da čudi, jer je i njegova majka Marija nastavnica fizike u osnovnoj školi u Kikindi. Ona radi u regionalnom Centru za talente u Kikindi, proglašena je za najboljeg mentora u Srbiji a njeni učenici osvajaju prva mesta na republičkim takmičenjima.

 

U gimnaziju išli Mika Antić, Vesna Čipčić, Ćirilov

Gimnaziju "Dušan Vasiljev" u Kikindi završile su mnoge poznate ličnosti koje su obeležile kulturni, naučni i društveni život Srbije. Tako su ovu školu pohađali i pesnik Miroslav Mika Antić, glumica Vesna Čipčić, pravnik Jovica Trkulja, tetarolog Jovan Ćirilov, košarkašica Dajana Butulija, Viktor Škorić, Ivana Ćirilov, Slavko Fodor, Stefan Šorak i mnogi drugi.

A direktorka gimnazije Mirjana Dražić kaže da mnogi gimnazijalci idu u ovaj centar gde se uveliko bave naučno-istraživačkim radom.

- Broj republičkih nagrada koje naši učenici osvajaju u poslednjih desetak godina progresivno raste, te smo imali i slučajeve učenika koji su se nalazili na prvim mestima nakon kvalifikacionih ispita za veoma tražene i prestižne fakultete.Takođe, tu su i oni koji svoje školovanje nastavljaju direktno na inostranim univerzitetima, kako osnovne studije, tako i master ili doktorske studije - kaže naša sagovornica i ističe da 95 odsto đaka ove gimnazije upiše fakultet.

Direktorka ponosno naglašava da svi ti uspesi mnogo znače, oni afirmišu ovu školu na najbolji mogući način, promovišu je i stvaraju njenu buduću ličnu kartu.

- U poslednje vreme Andrej Popović je taj koji se posebno ističe i na tome smo mu posebno zahvalni - kaže direktorka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo