ĐOKIĆ I ZVANIČNO KANDIDAT ZA REKTORA: Senat univerziteta u Beogradu sa 51 glasom podržao kandidaturu profesora arhitekture

Lj.B.

17. 04. 2024. u 15:50

SENAT Univerziteta u Beogradu podržao je kandidaturu profesora Vladana Đokića za rektora za naredne tri školske godine - 2024/5. 2025/6. i 2026/7. Za Đokića je glasao 51 član Senata, od 57 koliko ih je bilo prisutno na sednici i glasalo, a šest listića bilo je nevažeće.

ЂОКИЋ И ЗВАНИЧНО КАНДИДАТ ЗА РЕКТОРА: Сенат универзитета у Београду са 51 гласом подржао кандидатуру професора архитектуре

univerzitet u beogradu

Inače, Đokić koji je i jedini kandidat za ovu funkciju, prethodno je dobio podršku 36 fakulteta i instituta od 42 koliko ih ima u sastavu Univerziteta. Rektora po zakonu bira Savet UB, a glasaće se na sednici 9. maja.

Đokić je juče na Senatu predstavio program od devet tačaka, rekavši da će jedan od najvažnijih zadataka biti očuvanje autonomije i nezavisnosti univerziteta. Kao jedan od prioritetnih zadataka naveo je finansijsku stabilnost univerziteta:

 

Prijemni krajem juna

PREMA kalendaru upisa na fakulgtete, prvi (junski) upisni rok počinje 19. juna prijavljivanjem kandidata koje traje do 22. juna. Prijemni ispiti biće održni od 24. juna do 28. juna, a fakulteti treba najkasnije do 1. jula da objave preliminarne rang-liste po studijskom programu. Najkasnije do 8. jula Univerzitet objavljuje konačne rang-liste, a upis je najkasnije od 8. do 12. jula.

- Nova vlada imaće zadatak da reši finansiranje visokog obrazovanja u šta spadaju plate, materijalni troškovi, novac za održavanje zgrada, a takođe, moramo se izboriti i za to da članice univerziteta sosptvene prihode troše prema sopstvenim potrebama.

Kao zadatak je naveo i uvođenje reda u imovinu univerziteta koji u svom vlasništvu ima između 20 i 30 stanova od kojih je većina uzurpirana, i 120 zadužbina od kojih mnoge nemaju rešen pravni status. Njegova ideja je da se ti stanovi i zadužbine izdaju i da se od prihoda daju novčane nagrade najboljim studentima i ulaže u istraživanje. Naveo je da je imovina u bloku 32 nedavno vraćena Univerzitetu i rekao da će se posebno zalagati za izradnju stambenog kompleksa na toj parceli kako bi mladi istraživači i istaknuti studenti mogli da kupe stanove po povlašćenim cenama.

Senat je na jučerašnjoj sednici raspisao i Konkurs za upis studenata u školsku 2024/25. školsku godinu, a planirano je da se na 369 studijskih programa upiše 26.438 akademaca.Prema predlozima fakulteta, na osnovne akademske i integrisane akademske studije upisaće se 15.203, od čega 9.778 na budžet, a njih 5.425 studiraće o sopstvenom trošku. Konačnu odluku o broju budžetskih akademaca donosi Vlada Srbije u maju.

U novoj školskoj godini školarine su povećane na devet fakulteta, dok FPN još nije doneo odluku. Cena je veća od 3.000 dinara do 20.000 dinara.

.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)