MIŠA PUPIN IDVORSKI: U Zrenjaninu najavljena premijera predstave po tekstu Uglješe Šajtinca (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

30. 04. 2024. u 06:45

POVODOM značajnog jubileja, 170 godina od rođenja Mihajla Pupina, našeg velikog naučnika, pisca, dobrotvora i rodoljuba, Lutkarska scena Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina, priprema predstavu „Miša Pupin Idvorski“ po originalnom tekstu Uglješe Šajtinca i u režiji Petra Pejakovića, gosta iz Crne Gore.

МИША ПУПИН ИДВОРСКИ: У Зрењанину најављена премијера представе по тексту Угљеше Шајтинца (ФОТО)

foto: Jovan Njegović Drndak

Nakon Branka Ćopića, Uroša Petrovića, Jasminke Petrović i Ivane Brlić Mažuranić lutkari u Zrenjaninu, posvećuju pažnju velikanu srpske nauke, rođenom u Idvoru, u srcu Banata, o čijem životu i detaljima iz rane mladosti, mlada publika može mnogo da sazna i nauči.

Premijera predstave „Miša Pupin Idvorski “ zakazana je za utorak, 21. maj, u 18 sati, a prva repriza biće odigrana u četvrtak, 23. maja, u 18 sati.

OD PAŠNjAKA DO NAUČENjAKA

Priča o Mihajlu Pupinu, inspirisana je njegovom autobiografijom „Od pašnjaka do naučenjaka“ koja je ovenčana Pulicerovom nagradom, i to u godini kada se obeležava 170 godina od njegovog rođenja.

- Mislili smo i na postprodukciju, odnosno kako da ovu vrednu predstavu vidi što više roditelja, dece i prosvetnih radnika i zbog toga smo smo još u toku priprema sklopili Protokol o saradnji sa Udruženjem Godina Pupina - naglasila je Tatjana Paskaš, rukovodilac Lutkarske scene zrenjaninskog pozorišta.

Paskaš napominje da će ovo biti godina Pupina, ne samo zbog 170 godina njegovog rođenja nego i zbog predstave.

- Nadahnut tekst Uglješe Šajtinca je sve što smo želeli, u stihu, poetičan, emotivan, sceničan, te je njega mogao da režira samo neko ko razume pisca, kao i temu, kako nastaju veliki ljudi i logično izbor je pao na Petra Pejakovića iz Crne Gore, reditelja i profesora koji se bavi pozorištem za decu i mlade i koji je kroz predstave o Njegošu i Tesli pokazao da je idealan saradnik - dodaje Ivana Kukolj Solarov, pomoćnik direktora pozorišta Toša Jovanović, ne skrivajući zadovoljstvo što režiser Petar Pejaković, prvi put sarađuje zrenjaninskim pozorištem.

NIŠTA BEZ PORODICE

Mihajlo Pupin je uz podršku i ljubav porodice, naročito majke, koja prepoznaje potencijale svog deteta, koje kroz igru otkriva misterije prirodnih pojava, i spremna je da ga pusti da ode u svet, nastavi školovanje, razvija se kao naučnik i čovek, sa porukom da nikada ne zaboravi odakle je potekao.

Autor teksta Uglješa Šajtinac, koji je hrabro i sa emocijom prihvatio nimalo lak zadatak, više puta je ponovio da predstava za decu ne može da sažme ceo život i rad Mihajla Pupina i da se fokusirao na Pupinove prve godine u Idvoru, Banatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!