SRPSKA I SRBIJA U UŽIČKOJ BIBLIOTECI: Kočićeva dela u formi stripa

N. J.

17. 04. 2024. u 10:50

Narodna biblioteka Užice u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske, priredila je izložbu „Stripovjetke“, reč je o prikazu izabrane proze Petra Kočića u formi strip – crteža praćenog tekstom.

СРПСКА И СРБИЈА У УЖИЧКОЈ БИБЛИОТЕЦИ: Кочићева дела у форми стрипа

foto promo

Izložba u Narodnoj biblioteci Užica, pored edukativne vrednosti produbljuje veze stvaralaca i publike iz Republike Srpske i Srbije.

- Osim što učvršćuje i afirmiše naše kulturne veze, značaj je višestruk i u umetničkom i u edukativnom smislu. Kada nas u doba dominacije vizuelne kulture, autori ove izložbe na ovakav način uvedu u živopisne književne svetove Petra Kočića, kada nas približe njegovom satiričnom duhu, kada osveže našu jezičku memoriju i istorijsko pamćenje, kada se vreme, prostor i društvena epoha iz jedne umetnosti preobraze u drugu, onda je sasvim jasno da je ponuđeni oblik predstavljanja Kočićevog pripovedačkog genija bio veliki stvaralački izazov. Ulaskom u strip na ovaj način Kočićevi likovi dobijaju novu dimenziju - rekla je Dušica Murić, direktor narodne biblioteke Užice.

Ljilja Petrović Zečić, direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske zahvalila se na mogućnosti da se njihova biblioteka predstavi u godini u kojoj Užice nosi titulu nacionalne prestonice kulture.

Grad Užice

- Mi bibliotekari pored osnovnih zadataka imamo obavezu i dug da knjige predstavljamo na različite načine, da budemo inovativni i da široj publici predstavimo našu kulturu i duhovnost i upravo smo mi ti koji svojim programima zajedno sa kolegama iz pozorišta, muzeja, arhiva donosimo tu duhovnost u gradove i ljude koji u njima žive. Tako je i sa ovom izložbom koju danas u Užicu otvaramo - naglasila je Petrović – Zečić.

Izložbu upriličenu u okviru programa „Era kulture“ otvorila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima