LINIJA U PROSTORU DUHOVNOG: Postavka skulptura i crteža na metalu Vukašina Milovića u galeriji "Haos"

M.Kralj

08. 04. 2024. u 17:00

APSTRAKTNIM crtežima na metalu, vajar Vukašin Milović predstaviće se sutra od 20 časova u beogradskoj galeriji "Haos". Reč je autoru, kako ocenjuje likovna kritika, sugestivnog likovnog izraza i retke individualnosti.

ЛИНИЈА У ПРОСТОРУ ДУХОВНОГ: Поставка скулптура и цртежа на металу Вукашина Миловића у галерији Хаос

Forto promo

Njegovu postavku skulptura i crteža na metalu, pod naslovom "Linearni koloplet", otvoriće istoričarka umernosti i autorka teksta u katalogu Olivera Vukotić.

- Milovićeva skulptorska istraživanja, u poslednje vreme, ili u jednom segmentu, usredsređena su na čistu likovnost i govor plastičke forme lišene svake narativnosti, što je bio iskorak iz figurativnog sveta u svet apstraktnih ideja - ističe istoričar umetnosti Borka Božović, osnivač galerije specijalizovane za crtež. - Evidentna je snaga crteža u sukobu sa otporom materijala. U skulptorskom tretmanu metala potrebna je zavidna veština, a zamišljeno ishodište mora da poseduje definisane likovne probleme, u ovom slučaju, sadejstvo u poetskoj igri, prostorima duhovnog i nevidljivog sa igrom linija i linearnih usecanja, proreza, dijagonala, ožiljaka, zasecanja, šrafura, arabeski, koncentričnih krugova na tvrdu metalnu podlogu. Vukašin Milović, poznat kao autor snažnog ekspresivnog crteža, najpre potezima četke a potom suptilnim linijama, ovim radovima čini još korak dalje tvoreći likovne objekte i metalne plohe u plitkom reljefu, besprekorno zanatski izvedene.

Forto promo

 
Ovaj vajar i profesor vajarstva, kako tvrdi Božovićeva, tvori crteže na metalu u kojima se prepliću kreativna igra asocijativnog i intimne misaone refleksije, proživljeni doživljaj, snažne emocije i promišljena intervencija:

- Budući da je vajarstvo, gotovo po pravilu, teška i skupa umetnost, imamo potrebu da istaknemo kako je ovde reč o vrhunskim ostvarenjima visokog umetničkog dometa - kaže istoričarka umetnosti, napominjući da će biti pred beogradskom publikom od 9. aprila do 9. maja.

Dela u Vijetnamu i Litvaniji

 

VAJARSKI odseku na FLU Milović (1962) je diplomirao u klasi Nikole Koke Jankovića, a potom magistrirao u klasi Milorada Tepavca. Zvanje vanrednog profesora stekao je na vajarskom odseku Fakulteta umetnosti iz Prištine u Kosovskoj Mitrovici, a od 2020. je vanredni profesor na Odseku za primenjeno vajarstvo na FPU u Beogradu. Priredio je trideset samostalnih izložbi skulptura i crteža u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je na više od sto grupnih, bijenalnih, trijenalnih i međunarodnih izložbi. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja, a dela je izveo u javnim prostorima u Srbiji, Vijetnamu i Litvaniji. Radovi mu se nalaze u javnim i privatnim muzejima i kolekcijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)