PAMTIĆEMO GA SA ŠEŠIROM, LULOM I NEIZBEŽNIM FOTOAPARATOM: In memoriam - Održana komemoracija Tomislavu Peterneku (FOTO)

Marina Mirković

28. 03. 2024. u 17:16

BAŠ onako kako bi Tomislavtoma pere Peternek, (ka)da su ga pitali, uvek poželeo da ga se sećaju, učinili su to danas brojni poštovaoci njegovog dela, prijatelji i kolege te učenici velikog fotografa - počev od minuta ćutanja, te zvanično - tišine, u celosti ispunjene škljocanjem nebrojenih fotoaparata.

ПАМТИЋЕМО ГА СА ШЕШИРОМ, ЛУЛОМ И НЕИЗБЕЖНИМ ФОТОАПАРАТОМ:  In memoriam - Одржана комеморација Томиславу Петернеку (ФОТО)

Z. Jovanović

Tog je, od Tome neodvojivog, oruđa kojim je beležio epohu, ali i oružja koje je u njegovim rukama bilo nepobedivo, u pres centru UNS bilo u mnogim rukama, na komemoraciji posvećenoj poznatom majstoru fotografije.

Jer gotovo za sve okupljene, Tomislav Peternek je bio i ostao nedostižni uzor, mentor, učitelj. Prisetili su ga se, najpre zvanično, legendarni ilustrator i profesor FPU Jugoslav Vlahović i Tomini učenici Goran Sivački i Nenad Nino Rakićević, na način na koji bi on sam poželeo - uz obilje anegdota, poštovanje i zahvalnost što su ga poznavali. I što su ga imali - poput jedne Tomine kćeri, Olje Peternek, koja se ophrvana emocijama zahvalila na svemu svom legendarnom ocu čije su fotografije (o)ostajale ikone jednog vremena, umetniku koga ćemo svi pamtiti uz neizbežnu lulu, šešir, i pre svega fotoaparat.

Z. Jovanović

Bez tog aparata Tomu valjda niko nikad nije video - makar ne van kuće. Bio je to, ipak, samo jedan od razloga, tek jedan preduslov, da Peternek načini toliko ikoničnih dela, koja zauvek ostaju vizuelni okvir naše istorije. Mnogih su se čuvenih anegdota i priča koje su nastanak tih legendarnih fotografija pratile, setili.

Vlahović, koji pamti Peternekovu podršku i saradnju od svog davnog dolaska u NIN, te Rakićević, polaznik prve generacije Tomine škole, danas fotograf i profesor u SAD - koji uvek naglašava da je Peternek nepovratno izmenio i trajno uticao na njegov, ali i život njegovog brata blizanca i kolege. Od čuvene vožnje slepog putnika sa aparatom u vozu koji je nosio kovčeg sa Titom, preko tri noći čekanja ne bi li načinio fotografiju trenutka u kome NATO pogađa zdanje CK, ili neočekivanog "isukavanja" mini aparata i beleženja zvaničnika u nezvaničnim situacijama - uvek, baš uvek fotografijom za istoriju...

I drugi su se, iz publike, prisetili jedinstvenih priča i doživljaja jedinstvenog Tome, uz obećanje da će ga pamtiti. Na to ih je, na kraju, obavezao i "nastup" Tominog unuka, šestogodišnjeg Ognjena zvanog Ogi, koji je stao za mikrofon i rekao:

- Jako sam voleo i uvek sam čuvao mog dedu Tomu, jako sam se rastužio kada se razboleo i kada je morao da ode. Važno je da znate, kada je neko živ onda je tu, a kada umre onda više nije tu, a dede i babe su mnogo dragi i dragoceni i moramo ih čuvati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!