I LAUŠ U PREDSTAVI "PUTUJ, GLUMČE": U zaječarskom teatru premijera duodrame Irfana Mensura

V.Strugar

22. 11. 2023. u 17:47

PREDSTAVA "Putuj, glumče" Irfana Mensura premijerno će biti izvedena sutra 23. novembra u Narodnom pozorištu Timočke krajine "Zoran Radmilović" u Zaječaru, a posvećena je Peci, Lanetu, Žarku, Cveji, Taletu, Miši, Ljubi, Vlasti...

И ЛАУШ У ПРЕДСТАВИ ПУТУЈ, ГЛУМЧЕ: У зајечарском театру премијера дуодраме Ирфана Менсура

foto NP Timočke krajine"Zoran Radmilović"

Iako se na plakatu ove duodrame ne navode prezimena, i na prvi pogled jasno je da je autor mislio na svoje kolege u "carstvu nebeskom". I ne samo to: njihova živa reč ponovo će se čuti sa pozorišne scene.

Okvir za predstavu Mensur je našao u delu španskog autora Sinisterija (ali samo kao početnu ideju), jer ovo će biti naša priča - o dvoje putujućih glumaca.

- Njih dvoje "putuju" kroz četiri veka, sve do ove 2023. kada ona skine, konačno, svoju periku, brkove i pantalone i pokaže se kao žena. Jer, stigli su do novog doba kada više ne spaljuju glumice kao veštice... Ovaj glumački par dobija dete koje radi u našem najstarijem pozorištu, Teatru na Đumruku - pere kostime, cepa karte, ali će za razliku od roditelja kasnije postati slavna glumica - kaže Mensur.

Ipak, tu nije kraj: putujućim glumcima javljaju se "sa one strane" Ejdus, Olivera Marković, Ljuba Tadić, Đuza, Steva Žigon i, poslednji među njima, Žarko Laušević.

FOTO: Aleksa Stanković

- Čuju se njihovi autentični glasovi i rečenice, izdvojene iz nekih televizijskih intervjua, predstava i filmskih kadrova. Svako od njih, na svoj način, savetuje glumački par kako bi s životom trebalo da se nosi. Tako, Ljuba kazuje repliku iz svoje čuvene "Odbrane Sokratove": "Ako su oni veliki tamo gore, volim što ću otići. Jer, s njima razgovarati, to je čudo i blagodet. Možda ću i da požurim, tamo su svi umni." Peca govori o svom ličnom iskustvu kako uvek sanja neku ulogu kojoj ne zna ni početak ni kraj. I uvek tako iz početka, isti košmarni san...

- Tu je i izjava Steve Žigona da u pozorištu više neće da igraju velike pisce, pošto im je lakše da se prevrću i puštaju neke krike. I kad kažeš da to ne razumeš, odgovaraju ti da si konzervativan i da ti nije mesto u pozorištu. I zato, objašnjava Žigon, on više ne ide u pozorište i ne voli ga. Na koncu, glavni akteri se pitaju da li iza glumca ostaje išta, ikakav trag, onaj pravi, istinski. Iza njih ostaje samo tišina. Zato mole publiku: "Nemojte nas zaboraviti". Dok odlaze u mrak, čuje se Lauš koji s društvom, uz gitaru, peva pesmu "Daljine". Okrenu se i mahnu, gore prema nebu - kaže Mensur.

On dodaje da je ovo njegova intimna posveta dragim kolegama i prijateljima, siguran da i oni koji se ne čuju u predstavi - isto misle.

EKIPA

U DUODRAMI "Putuj, glumče" igraju Marija Stanković i Fuad Tabučić. Koreografiju je uradila Danica Ničić, a Irfan Mensur napisao je i tekst songova za predstavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)