APEL UPRAVE SAOBRAĆAJNE POLICIJE: Pojačana pažnja na koridorima 10 i 11

Z.U.

06. 05. 2024. u 14:22

PRIPADNICI Uprave saobraćajne policije (USP) MUP Srbije otkrili su više od 36.000 prekršaja prekoračenja brzine tokom međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja, koja je sprovedena u okviru organizacije ROADPOL (evropska mreža saobraćajnih policija).

АПЕЛ УПРАВЕ САОБРАЋАЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ: Појачана пажња на коридорима 10 и 11

Foto: J.Lazić

Iz ove Uprave podsećaju da je brzina kontrolisana i na 342 lokacije širom zemlje, i to ona mesta, koja su predložili sami građani. U sklopu ove međunarodne kontrole, 1. maja je realizovana akcija pod nazivom "Speedmarathon", kada je brzina kontrolisana svim raspoloživim uređajima neprekidno tokom 24 časa.

Više od 700 policijskih službenika merilo je brzinu na oko 1.000 kontrolnih tačaka, a za svega jedan dan otkriveno je više od 7.500 prekršaja brže vožnje od dozvoljene.

- Od 25. aprila do 1. maja registrovano je 36.000 prekršaja prekoračenja brzine, od kojih je čak 70 posto bilo u naseljima - izjavio je Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika USP.

Belencan je istakao i da od navedenog broja, oko 5.900 prekršaja brže vožnje od dozvoljene, otkriveno je i sankcionisano u zonama pešačkih prelaza i upozorava:

- U slučaju da dođe do kontakta između vozila i pešaka pri brzini od 50 kilometara na čas, u 40 odsto slučajeva pešak pogine. A kada govorimo o brzini koja, neko će reći nije velika, 60 kilometara na čas pešak gine čak u 80 odsto slučajeva.

Dodaje da je tokom četvrte centralne akcije MUP Srbije, koja se završava sutra (7.maj), 686 vozača otkriveno je da voze pod dejstvom alkohola, a čak 51 pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Na tražnjenju je zadržano njih 145.

Ova akcija je pokazala i da roditelji neadekvatno prevoze svoju decu. Čak 65 mališana je bilo u vozilima na nepropisan način i MUP apeluje da se više povede računa o tome, kao i o njihovoj bezbednosti.

- Apelujem na sve vozače, ali i ostale učesnike u soabračaju da vode računa o propisima. Vodite računa o svom žviotu, jer reprize nema - poručio je na kraju Belencan.

GUŽVE POSLE PRAZNIKA

Pomoćnik načelnika USP Zlatko Belencan pozvao je i da se danas učesnici u saobraćaju propisno i bezbedno ponašaju na koridorima 10 i 11, jer se očekuju gužve pri povratku kući, posle praznika. U saradnji sa "Putevima Srbije" omogućiće če se i brži protok saobraćaja na naplatnim rampama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije