POTPUNO SMO OTVORENI ZA KINESKE INVESTICIJE: Ministar Siniša Mali o Sijevoj poseti Srbiji

Novosti online

07. 05. 2024. u 17:51 >> 18:04

MINISTAR finansija Siniša Mali rekao je za "Oko" na RTS da postoji iskreno prijateljstvo između NRK i Srbije i Vučića i Si Đinpinga.

ПОТПУНО СМО ОТВОРЕНИ ЗА КИНЕСКЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ: Министар Синиша Мали о Сијевој посети Србији

Foto printskrin RTS

Podsetio je na prvu posetu Si Đinpinga Srbiji, te dodao da smo tada imali mere fiskalne konsolidacije. Tada je Železara Smederevo pravila gubitke, kao i RTB Bor.

- Samo 8 godina kasnije od RTB Bora koji je bio u stečaju, kao i Železara Smederevo, imamo prvog, drugog i trećeg izvoznika iz Srbije - rekao je Mali.

Pre 30 ili 40 godine udeo Kine u svetskom BDP 2,7%, a danas je porasla na 18-19%.

- Trend je takav da Kina raste - kazao je Mali i objasnio da je sada izjednačen udeo Kine u svetskom BDP sa EU.

Foto: N. Skenderija

Kaže da svi hoće da predsednik Kine dođe u njihovu zemlju, ali je on došao u Srbiju, po drugi put. Ističe da u Srbiju dolazi sve veći broj državnika.

- Ako uzmete u obzir da je Kina jedna od dve najmoćnije sile sveta, Si je najveći i najvažniji državnik koji je u Srbiju došao u polednjih nekoliko godina - rekao je Mali.

Srbija je dominantna ekonomija na Zapadnom Balkanu, tvrdi Mali. Bili smo partneri od početka inicijative Pojas i put, podseća on.

- Investitori se ovde nalaze kao kod kuće. Potpuno smo otvoreni za kineske investicije - rekao je Mali.

Foto printskrin RTS

Najavio je veliku investiciju iz Kine.

- To ćemo sutra saznati - dodao je Mali.

Podsetio je na važnost brze pruge Beograd - Budimpešta.

- Mi sad imamo brzu prugu Beograd - Novi Sad, do kraja godine ćemo imatu brzu prugu do Subotice - kazao je Mali i dodao da će se do Budimpešte uskoro stizati za dva ili tri sata bez problema.

Podsetio je da kineske fabrike Ling-long, Meita i druge, zapošljavaju građane Srbije, ali i ispunjavaju sve svoje zakonske obaveze.

- Srbija je domaćin Ekspa 2027. godine. Cilj nam je da imamo proizvodnju električnih automobila - rekao je Mali i podsetio na važnost razvoja veštačke inteligencije.

Kaže da je pažljivo analiziran svaki sporazum sa NRK, pa i onaj o slobodnoj trgovini.

- Taj sporazum je najveća razvojna šansa naše privrede u narednih 10-15 godina - izjavio je Mali.

- Imamo 29 sporazuma koji se potpisuju u prisustvu oba predsednika, kao i komercijalne sporazume između privatnih kompanija u oblasti zdravstva, biotehnologije, poljoprivrede i u drugim sektorima, koji će doprineti daljem rastu Srbije i otvaranju najvećeg i verovatno najpotentnijeg tržišta u svetu u ovom trenutku - naglasio je Mali.

Članovi kineske delegacije, ministri i predstavnici institucija doputovali su u Beograd u okviru dvodnevne posete Srbiji koju će danas započeti predsednik Kine Si Đinping. Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali je, zajedno sa ministrom trgovine Tomislavom Momirovićem, sačekao je prve goste iz Kine i pozdravio ih na aerodromu. Si vodi drugu ekonomiju sveta i drugu najmnogoljudniju zemlju sveta,a ovo mu je druga poseta Srbiji za 7 godina i to na 25. godišnjicu bombardovanja kineske ambasade u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku