GRČKA UVODI ŠESTODNEVNU RADNU NEDELJU: Velika promena - Odluka stupa na snagu 1. jula

Novosti onlajn

27. 04. 2024. u 13:20

U GRČKOJ se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

ГРЧКА УВОДИ ШЕСТОДНЕВНУ РАДНУ НЕДЕЉУ: Велика промена - Одлука ступа на снагу 1. јула

Foto: Unasplash

Prema zakonu, taj dodatni radni dan ne sme da traje duže od osam sati, pa se u tom smislu ne dopušta prekovremeni rad. Takođe, ovi radnici će za šesti radni dan biti dodatno plaćeni sa 40% dnevnice i 115% ako rade na praznik, dok će tokom sedmice imati pravo na slobodan dan, piše grči portal inNjuzpejper.

U slučaju da kompanije ili poljoprivredna gazdinstva imaju petodnevne noćne smene, tada šestog dana ne smeju da rade u noćnoj smeni.

Ovu odredbu, koja stupa na snagu 1. jula, ne moraju da slede poslodavci kompanija koja po svojoj prirodi nisu kontinuirana, odnosno koje do sada nisu radile pet dana nedeljno.

„Mera obuhvata relativno mali broj radnika i, svakako, nije generalizacija mere na sve zaposlene“, rekao je zamenik ministra rada i socijalnog osiguranja Panos Kakloglu u razgovoru za ERT.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

IZRAELSKI NAPAD: Vojska gađala više lokacija u južnom Libanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja