PRASE ZA USKRS PO SVAKU CENU: Drastično poskupljenje mesa na stočnim pijacama i u mesarama pred praznične dane

G. V.

24. 04. 2024. u 10:56

TRADICIJA se mora ispoštovati, mesa ne sme manjkati u danima praznovanja. A ove godine čak u tri navrata za šest dana, pečenje i mesni specijaliteti naći se na trpezi. Prvi maj, Uskrs i Đurđevdan. Jedan za drugim, dani upisani velikim slovom, prazniće novčanike zbog cena prasetine i jagnjetine koje su značajno skočile. Potrošači će morati dobro da se pomuče da bi kilogram pečenja platili manje od dve crvene.

ПРАСЕ ЗА УСКРС ПО СВАКУ ЦЕНУ: Драстично поскупљење меса на сточним пијацама и у месарама пред празничне дане

Foto: Zoran Jovanovic

Nemali broj građana morao je da prištedi od početka godine baš za ove značajne datume, da ne bi trpezarijski sto oskudevao. Ko nije sa strane ostavio novac, mogao bi ući u minus, imajući u vidu koliko je meso ove godine poskupelo. Konkretno, svinjsko meso gotovo je na svačijem stolu prilikom svečanijeg prazničnog ručka, i retko gde se kilogram pečenja može platiti manje od 2.000 dinara. Izuzetak su manji gradovi u Srbiji, poput Vranja, gde je za kilo slasne prasetine potrebno izdvojiti 1.750 dinara.

- Prošle godine meso u pečenjarama bilo je povoljnije. Ako kod nas košta čak 1.750 dinara svinjsko pečenje, a jagnjeće ide i do 2.400 dinara, ne smem ni da mislim koliko će plaćati prestoničani - kaže nam vranjanac Mladen Marković.

U Beogradu se žitelji posle odlaska u pečenjaru kući vraćaju praznog novčanika. Cene se razlikuju za po stotinu ili dve, pa se tako za prasetinu najmanje treba izdvojiti 2.400 dinara za kilogram. Jagnjetina je na ceni i dalje, te se kilogram može pazariti od 2.600 dinara do vrtoglavih 3.000! Uprkos tome, pečenjare će imati pune ruke posla i već teftere rezervacije kako bi postigli da na vreme odgovore na zahteve potrošača.

Lanjski cenovnici

KADA se cene pečenja uporede sa onim od prošle godine pred Uskrs, primetan je osetan rast. U ovo doba prošle godine kilogram pečene prasetine kretao se od 1.500 do maksimalno 2.500 dinara. Kilogram jagnjetine, zavisno od toga u kom kraju Srbije, koštao je od 2.000 do maksimalno 2.800 dinara.

Ove cene nisu iznenađenje, pogotovo imajući u vidu da je i cena prasadi težine između 16 i 25 kilograma na stočnim pijacama viša nego pre, i kreće se od 500 do 650 dinara po kilogramu. Najviše košta u prestonici, a Sombor i Leskovac su odmah ispod. Čačak, Niš, Kraljevo i Pirot najpovoljniji su kada je reč o živoj vagi. Praznovanje je još jedan faktor za poskupljenje.

- Tražnja je generisala cenu, i tako je uvek pred Uskrs - kaže nam agroekonomski analitičar Žarko Galetin. - Cena prasadi otišla je značajno gore i to je sezonski rast. Međutim, ove godine to je drastično izraženo, zbog čega se bojim da će pasti rast proizvodnje tovljenika, odnosno, kakvu ćemo ponudu nadalje imati.

Galetin podseća da je Srbija uvozno zavisna u oblasti svinjarstva, posebno od kada su prošle godine ukinute carine. Zbog toga ne krije zabrinutost da će se ovaj skok cena obiti o glavu poljoprivrednicima.

- Ako je tolika tražnja, i ako izvršimo pokolj prasadi, zatvorićemo bilans tovljenika. Zbog toga ne čudi poskupljenje i ono će biti još izraženije za nekoliko meseci, kada budemo uočili da nećemo imati šta da tovimo - upozorava stručnjak.

Prema rečima našeg sagovornika, politika uvoza nije bila racionalna odluka, jer više ne forsiramo genetski potencijal koji imamo, da bismo podigli kapacitete. Umesto toga, uvozimo gotove rase svinja i naši stočari ih tove, što na duži rok može doneti samo štetu. Kako kaže, Srbija trenutno nema tržišni amortizer da odgovori na skokove tražnje. Posle praznika, očekuje se stabilizacija tržišta prasadi, ali će cena svinjskog mesa i dalje biti visoka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)