SRBIJA KUPUJE NAJMODERNIJI SIMULATOR LETENJA: Najveća investicija u obuku u poslednje tri decenije

E.B.T.

22. 04. 2024. u 17:55

VAZDUHOPLOVNA akademija uskoro postaje vlasnik tehnološki najnaprednijeg simulatora letenja za obuku pilota putničkih aviona tipa "Erbas A320" nakon što je potpisan ugovor za njegovu nabavku od kanadske kompanije CAE.

СРБИЈА КУПУЈЕ НАЈМОДЕРНИЈИ СИМУЛАТОР ЛЕТЕЊА: Највећа инвестиција у обуку у последње три деценије

SAES

Ovo je najavila danas v.d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić na otvaranju dvodnevnog Vazduhoplovnog samita jugoistočne Evrope (SEAS) u Beogradu. Ona je rekla da će time Vazduhoplovna akademija postati najkonkurentnija regionalna škola za obuku pilota putničkih aviona. Navela da će se isporuka simulator Level D očekuje za godinu dana i da će se instalirati u namenski izgrađenoj zgradi na Dorćolu.

- Ova nabavka predstavlja najveću investiciju u obuku civilnog vazduhoplovnog kadra Srbije u poslednjih 30 godina - istakla je Grujićeva. - Simulator će budućim pilotima omogućiti da stiču veštine u realističnom okruženju pilotske kabine. Imaće veliki značaj i za nacionalnu avio - kompaniju, koja će sada moći da obučava svoje pilote u Srbiji za tip aviona "Erbas A320", koje već poseduje u floti.

Takođe, kako dodaje, nabavka će uticati i na razvoj same Vazduhoplovne akademije, koja je nedavno potpisala ugovor za obuku 500 kadeta pilota iz Indije. Ona je navela i da je plan Kancelarije za dualno obrazovanje i Vazduhoplovne akademije da u narednom periodu nabavi i FTD-a (Flight Training Device) za tip helikoptera "Erbas H145" i time dodatno pozicionira Akademiju kao regionalnog lidera u obuci pilota.

Vazduhoplovni samit jugoistočno Evrope, najveća domaća i regionalna konferencija u toj oblasti, održava se danas i sutra, a okupio je više od 170 kompanija i preko 1.400 profesionalaca iz avio-industrije.

TRENING CENTAR

ZAHVALjUJUĆI kreditu od 65 miliona evra, koji je obezbedila Vlada Republike Srbije, kreiran je nacionalni vazduhoplovni trening centar u kome su na jednom mestu objedinjeni srednje i visoko dualno obrazovanje za školovanje kadrova za potrebe domaćih i stranih avio-kompanija, poput pilota, avio-mehaničara, kontrolora letenja i kabinskog osoblja. Vazduhoplovna akademija Beograd ima potpisane ugovore o dualnom obrazovanju sa svim značajnijim kompanijama iz oblasti civilnog vazduhoplovstva, a sarađuje i sa velikim evropskim vazduhoplovnim kompanijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)