MOMIROVIĆ: Budućnost trgovine je već tu – moramo biti spremni za primenu novih tehnologija

Novosti onlajn

18. 04. 2024. u 14:50

"DANAS, tokom globalnih izazova više nego ikad vidimo koliko je liderstvo važno, kako u celom društvu, tako i u trgovini".

МОМИРОВИЋ: Будућност трговине је већ ту – морамо бити спремни за примену нових технологија

Foto: Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine

- Globalne krize u poslednjih par godina su nam pokazale koliko stabilnost ekonomije jedne zemlje zavisi od kvaliteta lanaca snabdevanja na unutrašnjem tržištu. Zajedničkom koordinacijom Vlade Srbije, trgovaca i proizvođača obezbedili smo stabilnost snabdevanja, a globalna kriza nije zaustavila ni investicije ni projekte modernizacije u srpskoj maloprodaji - izjavio je minsitar trgovine Tomislav Momirović otvarajući konferenciju „Budućnost trgovine“.

Ministar Momirović je istakao da će tri teme definisati retail industriju u budućem vremenu, a to su upotreba Big data podataka, kako živeti zdravije i održivo poslovanje.

- Kroz proces digitalizacije sve više trgovaca upotrebljavati grupe podataka o kupcima, veštačku inteligenciju i Machine learning na nivou maloprodaje kako bi povećali prihode i zadovoljstvo potrošača. Da bi se veštačka inteligencija koristila na pravi način, trgovci i proizvođači treba da nastave da dele podatke i zajedno rade na inicijativama usmerenima ka potrošačima, a Ministarstvo trgovine će uvek biti tu kao podrška - dodao je ministar Momirović.

Foto: Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine

- Izuzetno je važno da zajedno pomognemo i vašim dobavljačima iz segmenta srednjih i malih preduzeća da prođu kroz proces digitalne transformacije kako bismo unapredili lanac snabdevanja. Očekujemo da će trgovci biti aktivniji na području edukacije, informisanja i nagrađivanja kupaca koji vode zdraviji život. Ministarstvo je spremno, da kao i do sada sa trgovcima organizuje dijalog svih učesnika u lancu snabdevanja kako bi dodatno edukovali proizvođače o novim standardima i promenama u potrebama potrošača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije